Odlazi li Angela Merkel?

Dodajte komentar

Južna njemačka savezna pokrajina Bavarska u nedjelju izlazi na izbore koji bi mogli pokrenuti političke promjene širom zemlje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nada se da će izbori u bogatoj Bavarskoj pomoći vratiti osjećaj stabilnosti u njemački politički život, nakon krize koja je potresa posljednju godinu.

Globalni imidž

Ipak, predizborne ankete pokazuju da će se Hrišćansko-socijalna unija (CSU), saveznica Angele Merkel, suočiti s katastrofalnim rezultatom u nedjelju i da će izbori otvoriti vrata velikom preoblikovanju nacionalnih politika, uključujući ponovno aktualizovanje pitanja o budućnosti same kancelarke.

Sa svojim planinskim krajolicima, bajkovitim dvorcima i tradicionalnim kožnim kratkim pantalonama, Bavarska pomaže u stvaranju globalnog imidža Njemačke.

U septembru 2015. Bavarska se našla na prvoj liniji njemačke i evropske političke debate kada su tražioci azila s Bliskog istoka i Afrike pohrlili na njenu južnu granicu nakon prolaska tzv. balkanskom rutom.

Merkel je i danas suočena s kritikama i unutar vladajuće koalicije i šireg biračkog tijela zbog tadašnje odluke o otvaranju njemačkih granica izbjeglicama.

Vjerovatni debakl

Vjerovatni debakl CSU-a u Bavarskoj samo će naglasiti da je Merkel nakon 13 godina na vlasti zašla u razdoblje političke tranzicije.

Konzervativni CSU, koji Bavarskom vlada više od 70 godina, pokušao se u izbornoj kampanji držati desno kako bi odbranio svoju apsolutnu većinu od prijetnje protivuseljeničkog AfD-a.

Nakon osvajanja 47,7 posto glasova na izborima 2013, podrška CSU srozala se na samo 22 posto prema anketi koju je prošle sedmice objavio ARD.

Očekuje se da će Alternativa za Njemačku u Bavarskoj osvojiti 10 odsto glasova, što će stranci pomoći u konsolidaciji političke važnosti širom zemlje. AfD ima poslanike u nacionalnom parlamentu i većini pokrajinskih skupština.

Ponižavajući ishod u Bavarskoj mogao bi dovesti u pitanje političku budućnost saveznog ministra unutrašnjih poslova i lidera CSU-a Hersta Sihofera. Vođstvo stranke unaprijed ga je počelo kriviti za pretpostavljeni debakl na izborima.

Kao da to nije dovoljno, i drugi koalicijski partner Angele Merkel na državnom nivou, SPD, mogao bi proći jednako loše. Ankete pokazuju da se podrška socijaldemokratima u Bavarskoj prepolovila od izbora 2013.

Loš rezultat SPD-a mogao bi rezultovati unutarstranačkim tenzijama o učešću partije u velikoj koaliciji pa i pokrenuti pozive da se povuče.

Odlazi li Merkel?

Tvrdokorni stavovi o migraciji i promociji tradicionalnih vrijednosti bavarskog premijera Markusa Sedera, koji tako pokušava zaustaviti rast podrške AfD-u, izazvali su izgleda suprotan učinak.

Čini se da je Sederova kampanja, umjesto da zaustavi pad podrške CSU, pokrenula liberalnije birače da se više okrenu Zelenima, stranci lijevog centra s progresivnim stavom o migraciji.

To je povećalo izglede da će CSU, želi li ostati na vlasti, morati posegnuti za prisilnom i nesigurnom koalicijom sa Zelenima.

S još jednom teškom izbornom bitkom u zapadnoj pokrajini Hesenu kasnije u oktobru, nacionalni politički fokus već je usmjeren prema kongresu CDU-a u decembru kada bi Merkel ponovno trebalo da bude izabrana za čelnicu stranke.

“Ako Merkel ne ostane, CDU će imati veliki problem”, rekao je berlinski politolog Volfgang Merkel.

“Stranka trenutno nema uvjerljivu osobu koja bi je mogla zamijeniti”, dodao je.

Jasna podrška

Premijer Hesena Volker Bufijer (CDU) odbacio je nagađanja da će kancelarka odstupiti s čela stranke i uvjeren je da će dobiti “jasnu podršku” za još jedan mandat.

Dok većina analitičara očekuje da će se Merkel povući prije sljedećih izbora 2021, kancelarka se suočava i s pritiskom nove generacije CDU-a, koja traži modernizaciju stranačkog vođstva i zahtijeva novi smjer u nekim političkim pitanjima, uključujući migracije.

“Svijet se brzo mijenja”, rekla je Merkel na nedavnoj konferenciji mladeži CDU-a, koje joj je poklonilo žutu kabanicu i par debelih čarapa za planinarenje. Šef mladeži kazao je da će joj to biti potrebno da se pripremi za političke oluje koje slijede.

“Na temelju poklona mogu zaključiti da me nećete ostaviti na kiši”, našalila se Merkel.

CdM, Novi list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *