Sindikat će tražiti raspisivanje referenduma o uslovima za penzionisanje

Dodajte komentar

Ako ne bude dogovora sa Ministarstvom rada Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore će prikupljati potpise za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o ključnim izmjenama Zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju, najavio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

U slučaju da Skupština odbije da raspiše referendum sindikati će, kako je precizirao, pozvati sve zaposlene u Crnoj Gori da stupe u generalni štrajk ili izađu na ulice.

“Ako skupimo potpise i Skupština Crne Gore odbije da raspiše referendum, u tom slučaju opcije su protesti ili generalni štrajk svih zaposlenih u Crnoj Gori. O tome bi pričali naknadno, a mi u ovom momentu više naginjemo organizaciji generalnog štrajka u tom krajnjem scenariju. Prednost ćemo ipak dati dijalogu i pokušaju nalaženja kompromisa sa predlagačem izmjena zakona u narednim danima”, kazao je Keković za Portal Analitika.

Minimalne penzije

On je ocijenio da je aktuelni penzioni sistem doveden do besmisla imajući u vidu da 40.000 penzionera mjesečno prima manje od 200 eura, te da skoro dvije trećine penzionera prima manje od 300 eura.

Podsjetio je da su dvije sindikalne centrale imale po jednog predstavnika u petnaestočlanoj radnoj grupi koja je radila na izmjeni nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO.

“Na nivou te radne grupe bili smo marginalizovani- nijedan naš prijedlog ili sugestija nijesu uvaženi. Na kraju smo učestvovali na okruglim stolovima u okviru javne rasprave, da bi na sastanku sa ministrom rada i njegovim saradnicima 18. septembra, završnog dana rasprave, uputili naše predloge i sugestije Ministarstvu rada kao budućem predlagaču izmjena i dopuna Zakona o PIO.  Suština naših predloga i sugestija ogleda se u sljedećem- jasno smo stavili do znanja predlagaču da se protivimo njihovom predlogu da se odlazak u starosnu penziju, za koju je do sada jedini uslov bio 40 godina staža osiguranja, dodatno uslovi sa 65 godina starosti i da to budu kumulativni uslovi. To je, dakle, ono što je predlagano od strane Ministarstva i protiv čega smo mi bili”, ističe Keković.

On je podvukao da njihove  predloge i sugestije vezano za izmjene Zakona o PIO smatraju esencijalnim.

“Prvi je da se ubuduće prilikom odlaska u penziju obračunava najpovoljnijih 20 godina koje je zaposleni imao u radnom stažu, potom da se starosna granica, koja je sad postavljena na 67 godina za odlazak u penziju sa najmanje 15 godina staža. spusti na 65 godina za muškarce i 62 godine za žene. Treći je da se ubuduće najniža penzija utvrđuje u iznosu ne manjem od 80 procenata od minimalne zarade, odnosno da penzija za 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 procenata u odnosu na prosječnu zaradu u godini koja je prethodila godini kada je zaposleni podnio zahtjev za ostvarivanje penzije”, naveo je Keković.

Penzioni sistem doveden do besmisla

Na pitanje čime su se sindikalci rukovodili prilikom koncipiranja predloga i sugestija Keković je pojasnio da se argumenti za njihove zahtjeve “prvenstveno ogledaju u tome da je penzioni sistem, nakon reforme iz 2003. godine, ovako kako je postavljen i do čega je došao 15 godina nakon tog reformskog zahvata i poslije čega je bilo čak 16 izmjena tog zakona, doveden do besmisla”.

-Penzije za najveći broj korisnika prava nisu dostatne ni za osnovnu egzistenciju, a kamoli za nekakav dostojanstven život u trećoj dobi.  Smatramo neprihvatljivim da skoro dvije trećine penzionera u Crnoj Gori prima penziju u iznosu do 300 eura, od čega preko 40 hiljada penzionera prima penziju do 200 eura, pogotovo ako znamo da je danas donja linija siromaštva 220 eura za pojedinca. Onda je jasno da takve penzije ne ispunjavaju svrhu i da je potrebno hitno reagovati”, naglašava Keković.

Druga važna stvar je, napominje, činjenica koju su mogli da čuju tokom tribina koje su dvije sindikalne centrale organizovale širom Crne Gore-da stanovništvo napušta opštine u kojima živi, najčešće i Crnu Goru.

“Mladi traže posao u inostranstvu i taj odliv je već u ovom trenutku zabrinjavajući. Našim pristupanjem Evropskoj uniji se otvaraju tržišta ne samo za robu i kapital, već će doći  i do liberalizacije tržišta rada tako da će mladi imati veće mogućnosti da traže i dobijaju poslove na tržištu EU. Ovo je za malu Crnu Goru alarmantan trenutak i, ako već nijesmo otvarali nova radna mjesta investiranjem u fabrike i slično, onda smo dužni da makar kroz prirodni odliv omogućimo ljudima otvaranje novih radnih mjesta. To znači da moramo da smanjimo starosnu granicu i da ublažimo pooštrene uslove za odlazak sa tržišta rada i penzionisanje kako bi mladima otvarali mogućnost da ostaju u zemlji i da za sebe nađu egzistenciju”,

Slijedi sastanak: Kako je ranije najavljeno, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će organizovati sastanak sa sindikalnim centralama u pokušaju nalaženja kompromisne tačke vezano za nacrt izmjena i dopuna Zakona o PIO.

“Slijede razgovori i naravno da će obije sindikalne centrale biti posvećene pokušaju da se zaista nađe kompromis kako se ne bi išlo u neke druge vidove sindikalne borbe. Međutim, ukoliko kompromis ne bude postignut u narednim danima sa nadležnim ministarstvom kao predlagačem, obije sindikalne centralne najavljuju da će pristupiti prikupljanju potpisa za podnošenje predloga za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o ključnim izmjenama i dopunama Zakona o PIO.  To su koraci koji slijede. Ako skupimo potpise i Skupština Crne Gore odbije da raspiše referendum, u tom slučaju opcije su protesti ili generalni štrajk svih zaposlenih u Crnoj Gori. O tome bi pričali naknadno, a mi u ovom momentu više naginjemo organizaciji generalnog štrajka u tom krajnjem scenariju. Prednost ćemo ipak dati dijalogu i pokušaju nalaženja kompromisa”, poručio je Keković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *