Radunović: Elektronska fiskalizacija doprinijeće smanjenju sive ekonomije

2 komentara

Jedna od najvažnijih aktivnosti Vlade u narednom periodu biće jačanje fiskalne discipline i suzbijanje sive ekonomija te je sa tom namjerom osmišljen Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je kazao da će se Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga unaprijediti kontrola transakcija koja će dovesti do smanjivanja neformalne ekonomije, postepeno smanjivanje poreske administracije i stvaranje uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o poslovanju poreskih obveznika.

“Novim zakonom se predlaže zamjena postojećeg sistema i uvođenje softverskog rješenja kako bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor. Sistem se zasniva na elektronskom prenosu podataka o ostvarenom prometu i obuhvata sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja”, rekao je Radunović.

On je podsjetio da se projekat “Reforma poreske administracije” sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom i da se teži sigurnijem i stabilnijem informacionom sistemu Poreske uprave koji će biti u mogućnosti da prihvata veliki broj dostavljenih računa u toku jednog dana i imati brz protok informacija.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je istakao da će se uvođenjem novog sistema elektronske fiskalizacije napraviti iskorak u dijelu povećanja prihoda i ekonomičnije i efikasnije će se koristiti kontrolni resursi te da će se zajedničkim radom poboljšati perfomanse Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Previše reklame premalo stvarnog sagledavanja mogućnsoti sistema

    U sistemu gdje su ICT-evci problem,a ne dio rješenja, i na relativno nedostatna ulaganja u jačanje IT okvira i IT infrastrukture, sva ova bajka oko dva sekunda će završiti u nikad izgrađenom kolektoru u Pdg

    Siva ekonomija se ne bori kod onih koji legalno rade pa će sada biti pritisnuti ulaganjima u IT sistem, kako bi bio kompatibilan sa Poreskom upravom, već kod onih kojih nema u sistemu pa će stoga fiskalizacija kao i one sve kampanjice i bijela lista završiti unutar marketinga a ne unutar jačanja poreskog sistema

    Otkačiti sve pritiske tobožnjih eksperata SB i MMF oko ovog pitanja

    Uraditi fiksalizaciju koja je mehanizam post kontrole, a ne koja je nekakva bajka tobožnjeg a priori check up-a u roku od dvije sekunde ili dvije minute, kada mi nemamo poreske inspektore (pa i ministra) koji ne mogu ni u dvije godine upoznati poreske obveznike, ako nemaju politički nalog da to odrade pa će bilo kakav IT podatak biti tretiran kao model skrivene politčke diskvalifiakccije a ne stvarnog ekonomskog napretka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *