EPCG: Ako se ne nađe kupac, propašće 51,65 miliona

1 komentar

Elektroprivreda (EPCG) koja je nedavno za 51,65 miliona eura otkupila 9,94 odsto akcija A2A u energetskoj kompaniji moraće ili da proda ili otpiše kupljene dionice. Tako barem piše u Zakonu o privrednim društvima.

Član 60 zakona, propisuje da se sopstvene akdije koje privredno društvo stekne do 10 odsto akcionarskog kapitala moraju otuđiti u roku od 12 mjeseci od njihovog sticanja, osim u posebnim slučajevima, kada je rok za prodaju tri godine. Takođe, u članu 12 istog zakona se propisuje da je društvo dužno da sopstvene akcije koje nije otuđilo u roku iz stava 11 ovog člana poništi u roku od tri dana od dana isteka roka bez posebne odluke skupštine društva i u roku od tri dana obavijesti Komisiju za hartije od vrijednosti i Centralnu depozitarnu agenciju o poništenju sopstvenih akcija. Istim zakonom je precizirano i da stečene akcije ne smiju prelaziti 10 odsto ukupnog akcijskog kapitala.

Otkup akcija od A2A dio je dogovora Vlade i italijanske kompanije, koja je upravljala energetskom kompanijom više od šest godina. Prema dogovoru, koji je i Skupština verifikovala, dosadašnji partner Vlade će tokom naredne godine prodati i ostatak vlasništva i time konačno izaći iz EPCG. Put opcija koštaće Vladu 230 miliona eura, koje će isplatiti Italijanima do polovine naredne godine. Od toga će EPCG platiti 120 miliona, a Vlada 110 miliona eura.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ne može da propadne. Ako se akcije otpišu, za tu vrijednost raste nominalna cijena ostalih akcija. Ako se proda, dolazi novi vlasnik, akcionar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *