Naslovne strane dnevnih novina za 8. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Projekcija CBCG: Inflacija će se kretati i do četiri odsto

Prema ekspertskoj projekciji Centralne banke (CBCG), inflacija će se tokom 2018. godine kretati u rasponu od 1,9 do 3,9 odsto sa centralnom projekcijom od 2,9 odsto, saopšteno je na sjednici Savjeta te finansijske institucije koja je održana u petak. Anketa koju je sprovela CBCG pokazuje da najveći broj banaka očekuje inflaciju u rasponu od 2,5 do tri odsto, dok su očekivanja privrednika da će se rast cijena kretati od dva do 2,5 odsto.

Nobelovac na Ekonomskom fakultetu

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Finn E. Kydland održaće u ponedjeljak na Ekonomskom fakultetu u Podgorici predavanje na temu Ekonomska politika i uspon nacija, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Kydland će se sastati sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem i posjetiti Muzej novca na Cetinju.

VLADA ĆE BRINUTI O KVALITETU DUGA

Vlada će i dalje sprovoditi politiku koja će u narednom periodu dovesti da poboljšanja kvaliteta duga, sa aspekta ročnosti i troškova zaduženja, i njegovog dovođenja u okvire Mastrihtskih kriterijuma, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Iz Ministarstva su, u reagovanju na navode u novinskim člancima koji se odnose na pitanje zaduženje države u ovoj godini, kazali da je Vlada, u skladu sa Srednjoročnom strategijom upravljanja dugom do 2020. godine, sprovela finansijske operacije koje su doprinijele ublažavanju posljedica zaduženosti države u srednjem roku.

Dan

Dobili međunarodnu licencu

Atlas banci je, uz već dodijeljenu licencu za poslovanje u Crnoj Gori, kompanija Union pej internešnel odobrila i međunarodnu /crossborder/ licencu za eKomerc servis. Iz banke je saopšteno da je Union pej internešnel međunarodna kompanija kartične asocijacije Kina union pej, koja je prisutna u 162 zemlje, ima 1,5 hiljada članica finansijskih institucija i preko 14 miliona korisnika kartica.

Nastaviće sa primjenom mjera

Vlada će nastaviti da primjenjuje mjere fiskalne konsolidacije, u nastavku pregovora sa Svjetskom bankom (SB), kazao je ministar finansija Darko Radunović. On se juče sastao sa delegacijom SB, koju je predvodila viši ekonomista za Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju Sanja Madžarević Šujster, kako bi razgovarali o dosadašnjoj saradnji i predstojećim aktivnostima na ispunjavanju uslova za odobravanje druge garancije zasnovane na javnim politikama (PBG2) Crnoj Gori.

Protestovaće ispred Višeg suda

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) organizovaće proteste ispred Višeg suda ukoliko ta institucija u roku od mjesec ne donese konačnu odluku u vezi sa njihovim otpremninama, odlučeno je na jučerašnjem zboru penzionera ispred Vlade. Predstavnik penzionera Zoran Vukotić je kazao da će se okupljati ispred Vlade sve dok im se ne isplate otpremnine, a da će odluku o datumu protesta ispred Višeg suda donijeti sledećeg petka.

Pobjeda

Zbrka oko elektronskog potpisa

Stav Ministarstva javne uprave je da model sertifikovanja ne treba da propisuje budući zakon o fiskalizaciji, s obzirom da je na snazi Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu koji reguliše ovu oblast. Smatramo da ovo pitanje treba da se uredi podzakonskim aktima zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, saopštili su iz ovog ministarstva komentarišući odredbu u nacrtu zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga da je obveznik fiskalizacije dužan da od organa nadležnog za poslove javne uprave pribavi elektronski potpis za identifikaciju.

Koncesija ekonomski neopravdana i štetna

Ponuđena koncesiona dokumenta za crnogorske aerodrome su očigledno nezakonita i neprecizna po više osnova, tvrdi lider Socijaldemokrata (SD) i predsjednik parlamenta Ivan Brajović. Onje poručio daje ovo izuzetno važno razvojno državno pitanje o kome se mora voditi diskusija u Skupštini, na čemu će on kao njen predsjednik posebno insistirati.

Rezerve rasterećuju 2019. godinu

Vlada je emisijom obveznica od 500 miliona eura i kreditnim aranžmanom sa komercijalnim bankama od 250 miliona eura ostvarila značajne rezerve za 2019. One će omogućiti državi da sa manje opterećenja uđe u 2019, kadaje u pitanju potreba za zaduženjem u toj godini saopštili su iz Ministarstva finansija komentarišući javni dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *