Na crnogorske adrese stiglo skoro 222.000 internet pošiljki

Dodajte komentar

Crnogorci nijesu lijeni kada je riječ o onlajn trgovini, o čemu svjedoči podatak da je na njihove adrese, od početka godine do 1. avgusta stiglo skoro 220.000 pošiljki.

Iz Pošte Crne Gore je Vikend novinama saopšteno da su to porudžbine manje vrijednosti, najčešće garderdoba, aksesoari i slične stvari. Više od trećine njih, kako navode, dolazi iz Kine, a među trgovinski najaktivnij im zemljama, odnosno regijama, su Hong Kong, Singapur i Velika Britanija.

“U Podgorici se u prosjeku dnevno uruči najviše e-pošiljki. To govori da su stanovnici glavnog grada najaktivniji korisnici naših usluga, kada govorimo o onlajn pošiljkama”, kazali su iz Pošte.

Podgorica je u prednosti i po broju uručenih pošiljki na mjesečnom nivou. Slijede primorske opštine Budva i Bar, a odmah potom i Nikšić. Najmanje onlajn trguju Rožajci, Beranci i građani Pljevalja.

Kada je riječ o prošlogodišnjem rezultatu, broj prispjelih internet pošiljki preko Pošte iznosio je 340.606, što je za 370 procenata više nego 2013. godine.

Podaci Pošte ukazuju da Crnogorci najviše trguju robu iz Kine. Međutim, to je slučaj i na globalnom nivou, jer gro svih internet prodaja, tačnije 47 odsto, kako su kazali iz Privredne komore (PKCG) za potiče iz te države.

“Iako je Amazon vodeća kompanija u svijetu e-trgovine, Alibaba.com korporacija je trenutno na vrhu globalne e-prodajne statistike, sa rekordom od 14,3 milijardi dolara u ukupnom obimu prodaje za samo jedan dan”, ukazali su u Privrednoj komori.

Na pitanje šta Crnogorci najviše kupuju elektronski iz PKCG navode da 77,7 odsto kupljenog čine odjeća i sportski proizvodi. Smještaj za odmor je na drugom mjestu sa 22 procenta, dok filmovi i muzika čine skoro 11 odsto onlajn trgovine. Farmaceutski proizvodi čine 7,5 odsto, a video igrice, drugi računarski softveri i njihovi dodaci 5,3 odsto.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *