Trump ne želi da se Kongres miješa u njegove pregovore o trgovini s Kanadom

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Kongres da se ne miješa u trgovinske pregovore koje njegova administracija vodi s Kanadom, a koji bi za posljedicu mogli imati krah NAFTA-e, Sjevernoameričke zone slobodne trgovine.

“Kongres ne bi trebalo da se miješa u te pregovore ili ću ja jednostavno ukinuti NAFTA-u i nama će biti daleko bolje”, upozorio je Trump u svojoj objavi na Twitteru.

Trumpovo upozorenje kongresnicima dolazi nakon što su američko-kanadski pregovori o sklapanju novog ugovora o NAFTA-i zapali u slijepu ulicu. S druge strane, Amerikanci su početkom nedjelje s Meksikom uspjeli da dogovore nove uslove po kojima će se odvijati trgovina između dvije zemlje, čime je osiguran nastavak slobodne trgovine između SAD-a i Meksika, iako pod bitno izmijenjenim pravilima od onih koji su na snazi bili dosad. Najveći ustupak koji je Meksiko napravio odnosi se na ograničavanje broja automobila koji se iz te zemlje bez carina mogu uvesti na američko tržište. No, Kanađani u pregovorima s Amerikancima nisu htjeli pristati na tako velike ustupke Washingtonu, pri čemu u kanadskom slučaju nije bila upitna samo trgovina automobilima, nego i prehrambenim proizvodima, kao i način rješavanja trgovinskih sporova.

Trump je stoga najavio da će sklopiti samo bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s Meksikom, koji će ratifikovati Kongres. No, dio američke politike, ali i poslovne zajednice, usprotivio se tome, budući da je Kanada vrlo važno tržište za plasman američkih proizvoda, a koji će, ne postignu li Washington i Ottawa dogovor, ubuduće podlijegati carinjenju. Stoga su analitičari upozorili da će Trump u Kongresu jako teško ‘progurati’ samo bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s Meksikom.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *