TUI bi da preuzme Adu Bojanu

Dodajte komentar

Vlada planira da na jesen ponovi tender za iznajmljivanje i izgradnju turističkih objekata na Adi Bojani, a jedini interesent za dostavljanje ponude je čuveni njemački turoperator TUI koji je izrazio spremnost da u rajsko ostrvo uloži višemilionski iznos, saznaje “Dan. Prema riječima izvora bliskog Vladi, predstavnici TUI-a već su boravili u Crnoj Gori i iskazali zainteresovanost za ovaj projekat.

“Raspisivanje tendera očekuje se u novembru ukoliko u međuvremenu ne bude nepredviđenih problema i očekujemo da uskoro počne jedno od najvećih ulaganja u turizam na Crnogorskom primorju”, kazao je ovaj izvor.

Prethodni tender za pokazivanje interesovanja za turističku valorizaciju Ade poništen je u oktobru 2009. godine, nakon što u predviđenom roku nije dostavljena nijedna ponuda. Tada je investitorima u zakup na 90 godina ponuđeno 600 hektara državnog zemljišta, a ponuđač je bio obavezan da sačuva prirodni rezervat ptica u zaleđu. Jedan od uslova tendera bio je i minimalno ulaganje od 200 miliona eura, izgradnja 2.500 ležajeva u hotelskim kapacitetima, uz moguću i “limitiranu izgradnju stambenih objekata”. Zakupac je morao da ima godišnji promet od najmanje 400 miliona eura u nekoliko prethodnih godina, kao i minimum milijardu eura realizovanih investicija. Planirana je izgradnja turističkog sela koje bi trebalo da ima sve elemente tradicionalne arhitekture tog područja. Iz Vlade je ranije najavljeno da će biti formirana i Tenderska komisija za Adu u kojoj će se naći i predstavnik ulcinjske lokalne uprave. Inače, TUI je od maja ove godine prisutan u Ulcinju kao strateški partner kompanije Karisma hotels koja je uoči turističke sezone na Velikoj plaži u Ulcinju otvorila kompleks Holiday Willage Montenegro.

TUI grupa u svom portfoliju drži 1.600 turističkih agencija i vodećih portala, šest turističkih aviokompanija sa oko 150 aviona, više od 300 hotela sa 214.000 kreveta, 16 brodova za krstarenje i veliki broj turističkih agencija.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *