Interesovanje stranaca za kupovinu stanova opalo posljednjih mjeseci

Dodajte komentar
Ilustracija

BUDVA

– Na početku godine zabilježeno je pojačano interesovanje turskih građana za kupovinu nekretnina i stanova u Budvi, ali su prije dva mjeseca prestali da kupuju nekretnine – kazao je Pobjedi menadžer budvanske agencije Gold agent Vladan Stanišić.

On smatra da se predsjednički izbori koji su krajem juna održani u Turskoj razlog pada interesovanja investitora iz te zemlje za nekretnine na primorju.

– Kupci iz Turske su čekali da se završe izbori u toj zemlji, očekujemo da se ubrzo, nakon ponovne pobjede Redžepa Tajipa Erdogana, poveća interesovanje i potražnja turskih državljana za naše stanove – rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, interesovanje Rusa za crnogor ske nekretnine je znatno slabije nego u nekim ranijim periodima, mada ga i dalje ima. Naveo je i da većina Rusa ne prodaje nekretnine u Crnoj Gori koje su ranije kupili.

– Ima prodaje nekretnina u vlasništvu Rusa, ali ne toliko koliko se priča. Radi se o pojedinačnim slučajevima – izjavio je Stanišić, koji navodi da, osim kupaca iz Turske i Rusije, stanove u Budvi većinom kupuju gastarbajteri, odnosno naši ljudi koji koji duže vrijeme rade u inostranstvu.

Stanišić ističe da je prodaja i cijena nekretnina u Budvi na prošlogodišnjem nivou, kada prodaja nije bila zadovoljavajuća.

– Stanovi u centru Budve se prodaju za 2.000 do 3.500 eura po kvadratnom metru, dok se oni u srednjem dijelu prodaju od 1.400 do 1.700 eura – precizirao je Stanišić i dodao da su u Budvi najtraženiji jednosobni stanovi do 45 kvadrata i dvosobni do 60 kvadrata.

– Prodaja i potražnja kuća je izuzetno slaba i nema interesovanja – istakao je Stanišić.

ZETAGRADNJA

Vlasnik kompanije Zetagradnja Blagota Radović naveo je da njegova kompanija malo stanova proda stancima.

– Nemamo izraženo interesovanje kupaca sa strane za kupovinu naših stanova, ima nešto malo Rusa u Baru, a u Podgorici malo Turaka. Od naše ukupne prodaje na kupce iz Turske odnosi se tri do četiri odsto, dok je Rusa još manje i oni su se uglavnom povukli sa našeg tržišta nekretnina – kazao je Radović.

On je naveo da su Turci sa kupovinom stanova u Podgorici počeli u oktobru prošle godine, ali da je primjetno da je posljednjih mjeseci opalo njihovo interesovanje.

“Razlog mogu biti nedavno održani predsjednički izbori u toj zemlji ili je do pada interesovanja došlo zbog naglog pada turske lire, koja je izgubila skoro polovinu vrijednosti od početka godine”, rekao je Radović.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, navela je da kod ove agencije gotovo da nije bilo interesovanja stranaca za kupovinu stanova, osim povremeno iz regiona.

“Imali smo, ali vrlo rijetko, kupce iz Srbije, BiH i Hrvatske, ali mi strance kao klijente gotovo da nemamo, imamo ih jedino u slučaju zakupa ili kada postoje neka interesovanja za placeve”, kazala je Radović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *