Kineska ulaganja bilježe najsporiji tempo rasta od 1996. godine

Dodajte komentar

Kineska ulaganja porasla su u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci najsporijim tempom od 1996. godine a u julu je posustao i rast prometa u maloprodaji, nadovezujući se na naznake slabljenja kineskog ekonomskog rasta, pokazali su u utorak objavljeni podaci.

Industrijska je proizvodnja u julu porasla 6,0 posto na godišnjem nivou, istim tempom kao i u junu. Promet u maloprodaji, ključan pokazatelj domaće potrošnje, uvećan je 8,8 posto, nakon 9,0-postotnog rasta u junu.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ulaganja u fiksnu imovinu porasla su samo 5,5 posto, najslabije otkada se 1996. godine počeo pratiti taj pokazatelj.

„U nadolazećim mjesecima očekujemo nove rizike koji bi mogli usporiti ekonomski rast, budući da rast kredita još uvijek usporava”, procjenjuje analitičar Capital Economicsa Julian Evans-Pritchard.

Kineska je vlada u srpnju naznačila da će pojačati podršku ekonomiji, uz najavu dužnosnika o ubrzanom postupku izdavanja dozvola za infrastrukturne projekte u drugoj polovini godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sugerisao je Pekingu da se suzdrži od novog ciklusa agresivnih podsticajnih mjera za ekonomiju, strahujući da će dodatno pogoršati problem prekomjernog duga.

Analitičar Capital Economicsa procjenjuje da bi se efekti podsticajnih mjera mogli osjetiti tek za nekoliko mjeseci.

Glavni ekonomista japanske investicijske banke Nomura za Kinu Ting Lu slaže se s njim.

„Stanje u kineskoj ekonomiji će se pogoršati prije nego što se poboljša. Za promjenu trenda potrebno je nekoliko mjeseci. Kako bi osigurao oporavak, Peking će ubrzati proces ublažavanja uslova za dobijanje kredita i fiskalne mjere i spriječiti finansijske probleme, poput učestalog nepodmirivanja obveza po dospjelim obveznicama”, procjenjuje Lu.

Kineska ekonomija je usporila u drugom tromjesečju na 6,7 posto, sa 6,8 posto u prvom kvartalu.

Peking se latio delikatnog posla rebalansiranja ekonomskog modela, koji se usmjerava s ulaganja i izvoza prema ličnoj potrošnji, uz ozbiljan problem ogromnog duga.

Na te teškoće nadovezao se trgovinski sukob s Washingtonom koji je pritisnuo kurs kineskog juana i cijene dionica u proteklim sedmicama, donoseći olakšanje izvoznicima ali paralelno kočeći potrošače.

Američke carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 34 milijarde dolara i uzvratne carine Pekinga stupile su na snagu početkom jula, a novi paket trebao bi biti donesen iduće nedjelje.

Još nije jasno u kojoj je mjeri trgovinski sukob uticao na Kinu, izjavila je portparolka kineskog zavoda za statistiku Liu Aihua.

„Negativan uticaj razvijaće se postupno dok se uticaj na međunarodnu i globalnu privredu već vidi”, rekla je Liu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *