Sedam jednostavnih navika kojima ćete poboljšati radnu produktivnost

Dodajte komentar

Produktivnost u poslovnom, ali i svakodnevnom životu igra veliku ulogu u uspjehu svakog od nas. Da bi bili uspješni treba uložiti puno truda i rada, ali i kvalitetetna organizacija vremena je tu vrlo važna. O unaprjeđenju produktivnosti i organizaciji vremena napravljena je cijela filozofija, a Forbes predlaže 7 jednostavnih navika uz pomoć kojih možete unaprijediti svoju radnu etiku.

Ujutro započnite pozitivnim mislima

Konstantno prisjećanje na dobre stvari, na one na kojima ste zahvalni u životu, mogu vas učiniti zadovoljnijima i uljepšati vaš pogled na nadolazeći dan. Ako svoj dan započnete s pozitivnim mislima koje vam služe kao psihološka varka podizanja dobrog raspoloženja, velike su šanse da će vas pozitivna energija pratiti cijeli dan, a svoju pozitivu prenijetće te i na ostale.

Noć prije pripremite raspored za novi radni dan

Prije nego odete u krevet pregledajte raspored za idući dan. Uvođenje svakodnevnog planera aktivnosti je pozitivna navika koju je dobro usvojiti čim prije. Svoje obveze možete unositi u brojne digitalne kalendare koje možete pronaći na internetu ili ako ste više ‘stara škola’ nabavite si papirnu verziju. Organizovanjem svojih dnevnih aktivnosti možete se bolje pripremiti na sve nadolazeće aktivnosti.

Zapisujte bitne stvari iz razgovora

‘Blasav pamti, a pametan piše.’ Bilježite sve i u svakom trenutku pa makar to bilo i na salveti. Zapisivanje važnih stavki iz svakog razgovora pomoći će vam da brže upamtite važne informacije, a ranije kreirane bilješke vam itekako mogu pomoći u budućem radu.

Iz svog života isključi ‘negativne osobe’

Svi mi u životu imamo ljude koji oko sebe šire tzv. ‘negativnu energiju’. Bilo da je riječ o prijateljima, kolegama ili pak ljudima u našoj neposrednoj blizini. Takve osobe dobro je izbjegavati i okružiti se ‘pozitivnim ljudima’. Ako se okružite s pozitivnim i dobrim ljudima, sva ta pozitivna energija će dobro uticati na vas i vašu radnu produktivnost.

Uvijek tražite feedback na vaš rad

Ako možete, uvijek tražite povratnu informaciju o vašem radu. Svaka povratna reakcija na odrađeni zadatak, bila ona pozitivna ili negativna može uvelike poboljšati vašu produktivnost.

Vodite zdrav život

Odabir prehrane i prehrambenih navika koje steknemo tokom života reflektuju se i na naš rad. Ako se ne hranimo kvalitetno i redovno, te ne vodimo brigu o našem tijelu, manjak energije i sna vrlo se brzo projektuje i na naš posao.

Pokušajte da se zbližite sa ljudima oko sebe

Nemojte ljude tretirati samo kao prolaznu stavku u vašem životu. Upoznajte ljude koji vaš okružuju, saznajte šta ih raduje, koji su im interesi i problemi. Iskazivanjem interesa za živote ljudi koji vas okružuju, pogotovo onih s kojima radite može vas učiniti boljim i efikasnijim članom tima.

(Jutarnji)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *