Prihodi Allianz-a u drugom kvartalu porasli 2,9%

Dodajte komentar

Nakon uspješnog početka 2018. godine Allianz Grupa nastavila je s dobrim rezultatima i u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Uobičajeni su pokazatelji ostali blizu onima iz drugog tromjesečja prošle godine ili ih i nadmašili, usprkos pritiscima uzrokovanim geopolitičkom nestabilnošću i kursnim kolebanjima.

Rast internih prihoda, korigovan za uticaje valutnih kurseva i konsolidacije, iznosio je 6,5 posto, i svi su poslovni segmenti zabilježili snažan rast. Ukupni prihodi porasli su za 2,9 posto na 30,9 milijardi eura (u poređenju s 30,0 milijardi eura ostvarenih u drugom tromjesečju 2017. godine).

Operativna dobit porasla je za 2,3 posto na 3,0 milijardi eura (u poređenju s 2,9 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Segment upravljanja imovinom zabilježio je porast operativne dobiti zahvaljujući većim prihodima, dok su prihodi porasli zahvaljujući većoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM) te boljim maržama. Sve to je više nego nadoknadilo pad operativne dobiti u segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja.

Segment neživotnih osiguranja zabilježio je stabilnu operativnu dobit. Neto prihodi pripisivi dioničarima neznatno su pali na 1,9 milijardi (u poređenju s 2,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine): negativan uticaj prodaje tradicionalnog portfolija proizvoda životnih osiguranja na Tajvanu tek je djelomice neutralizovan nižim porezima na dohodak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *