FED zadržao kamatne stope nepromijenjene, ekonomiji ide više nego dobro

Dodajte komentar

Federalne rezerve su zadržale ključne kamatne stope na nepromijenjenom nivou, ali su najavile novo postepeno povećanje kamata u predstojećim mjesecima.

Razlog za to je dobro stanje ekonomije SAD.

Zvaničnici Feda su saopštili da ekonomija SAD bilježi snažan rast, da je tržište rada nastavilo da jača, dok se inflacija zadržala blizu cilja centralne banke od 2,0 odsto od posljednjeg junskog zasedanja Feda, kada je ta institucija podigla kamate, prenosi Rojters.

“Otvaranje radnih mjesta je bilo snažno proteklih mjeseci, stopa nezaposlenosti je ostala niska, a potrošnja domaćinstava je značajno porasla”, navodi se u saopštenju Feda objavljenom posle dvodnevnog zasijedanja.

Odlukom Feda, kamata na prekonoćne pozajmice je zadržana u rasponu od 1,75 odsto do 2,0 odsto, ali je ta institucija nagovijestila da će još dva puta do kraja ove godine podići kamate.

U saopštenju Feda nijednom riječju nisu spomenute rastuće trgovinske tenzije niti kritike koje je američki predsjednik Donald Tramp uputio na račun Fedovog daljeg povećanja kamata, navodi agencija AP.

U ovom trenutku, američka ekonomija biljježi snažan rast, budući da je porasla po godišnjoj stopi od 4,1 odsto u periodu april-jun, što je najbolji rezultat u skoro četiri godine.

Stopa nezaposlenosti je na minimumu od 4,0 odsto, a pojedini analitičari veruju da je dodatno pala, što će se, kako tvrde, pokazati u izveštaju za jul mesec koje će sutra objaviti vlada u Vašingtonu.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *