Rusi vlasnici 20 odsto firmi u Crnoj Gori

1 komentar

Najviše preduzeća koja su u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u prošloj godini bilo je u Podgorici, i to 35 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Znatan broj kompanija, čiji osnivači nijesu državljani Crne Gore, nalazi se u opštinama Budva i to 20,7 odsto, Baru 13,6 odsto i Herceg Novom 9,2 odsto.

“Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po zemljama porijekla vlasnika osnivača, prednjače, iz godine u godinu, Rusi, i to 20,2 odsto”, rekli su iz Monstata.

Slijede vlasnici osnivači porijeklom iz Srbije 19,1 odsto, Ukrajine 6,7 odsto, Italije 5,6 odsto i potom iz Bosne i Hercegovine, 4,8 odsto.

“Iz godine u godinu do značajnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu građana i firmi koji su porijeklom iz Ukrajine”, navodi se u saopštenju.

Takođe, analize pokazuju da se iz godine u godinu pojavljuje sve značajniji broj preduzeća koja su u vlasništvu građana i kompanija iz Turske.

Takođe, može se zaključiti da su firme koji su u vlasništvu građana i kompanija porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orijentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovine.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *