15+ sajtova na kojima možete zaraditi kao freelancer i raditi odakle želite

Dodajte komentar

Online pisanje, odnosno Online Content Marketing, omogućava jednostavniji rad nego što je slučaj u bavljenju s web dizajnom ili kreiranjem mobilnih aplikacija. Sve što vam je potrebno za bavljenje online pisanjem jeste solidno poznavanje engleskog jezika, prilagođavanje teksta ciljnoj grupi, kvalitetan sadržaj i naravno volja.

Kvalitetan sadržaj podrazumijeva da ispunite očekivanja korisničkog doživljaja. A tu se konkretno misli na čitljivost, jer većina korisnika skenira tekstove, kao i dostupnost i efektivnost informacija koje nudite, i olakšano korištenje informacija u tekstovima.

Međutim, ukoliko imate neke druge vještine moći ćete da se pronađete u dolje navedenim frilensing stranicama.

Prije nego što počnete sa freelancig-om, trebalo bi da investirate u sebe. Ta investicija se odnosi na kupovinu hostinga i domene kako bi mogli pokrenuti vlastiti blog. Blog će biti vaša referenca za kompanije sa kojima ćete poslovati. Svojim tekstovima na vlastitom blogu ćete skrenuti pažnju poslodavcima, i pokrenuti akciju , odnosno dobiti poziv od kompanija koje su zainteresovane za vaše usluge.

Krenite sa jednostavnim ciljevima, a oni su pisanje za rejting, a ne za novac. Kad ste početnik teško se izdvojiti u velikoj konkurenciji ali pisanjem za rejting vi se edukujete i usavršavate, a samim tim stvarate sebi novi posao. Nakon dobrog rejtinga i novac će početi pristizati.

Dvije najpoznatije platforme na kojima bi trebali da počnete da radite su:

UPWORK.COM

Upwork je definitivno najveća platforma za freelancing. Obuhvata sve vrste freelancing poslova, i što je najbitnije, dobro su plaćeni. U početku vam je najbitnije da ostvarite dobar rejting, kako bi mogli da radite za više plaćene poslove. Posjetite stranicu i vidite koje sve vrste poslova možete da radite.

Kako da neko zaposli baš mene?

Ovo je često pitanje koje se postavlja kada se spomene posao na Upworku. To može biti izazov dok ne dobijete prvi posao i prvu ocjenu. Poslije toga ide mnogo lakše. Evo nekoliko opcija:

• Ponudite klijentu da uradite prvi posao samo za dobru ocjenu i tako prokrčite sebi put do sljedećeg posla.

• Istaknnite se dobrim profilom i portfoliom sa svojim objavljenim i neobjavljenim tekstovima.
Poslednja stvar koju treba da imate na umu i koja treba da vas motiviše jeste sljedeća činjenica:

Lakše je biti jedan od 50 koje će poslodavac izabrati na Upwork-u, nego jedan od minimum 500 koji se javljaju za jednu radnu poziciju u nekoj državnoj kompaniji.

FREELANCER.COM

Preko dvadeset miliona korisnika i preko deset miliona objavljenih poslova. Sličan koncept funkcionisanja kao i na UpWork-u, odnosno, da bi više zaradili, potreban vam je veći rejting.

Pogledajte poslove koje nudi poslodavac i istražite o njemu i o poslu koji nudi. Ako je ta firma ostavila svoju pravu adresu, ili websajt,treba te otići tamo, vidjeti čime se bave, šta im je važno, zapisati neki detalj koji vam je privukao paznju na njihovoj web stranici, i nakon toga poslati ponudu za posao.

STRANICE KOJE NUDE HONORARNE POSLOVE

Na ovoj listi se nalaze isključivo stranice koje su “sigurne” , te su zadobile povjerenje korisnika.

Elance – stranica koja objavljuje poslove sa svih većih “freelance” sajtova.
oDesk – Stranica sa honorarnim poslovima svih tipova ,te omogućuje rad u timovima.
Guru – Stranica sa preko 250.000 registrovanih članova.
PeoplePerHour – još jedna stranica sa ogromnim brojem članova i poslova.
99designs – Stranica sa honorarnim poslovima isključivo iz oblasti dizajna svih tipova. ( logo dizajn , web dizajn itd…)

STRANICE KOJE NUDE MIKRO (SITNE POSLOVE)

Novac zarađujete tako što obavljate sitne poslove kao što su : praćenje korisnika na youtubeu , slanje email-a , ispunjavanje anketa , dodavanje stranice u fejvorite itd.
Na ovim stranicama ne možete očekivati ogromnu zaradu,ali će vam svakako biti od koristi.

MTurk – Amazon – Najveća stranica u ovoj oblasti sa najavećim brojem poslova.
Microworkers 
MinuteWorkers
ShortTask

STRANICE KOJE DIJELE ZARADU SA SVOJIM KORISNICIMA

Zaradu ostvarujete tako što dijelite vlastite sadržaje sa drugima.

Squidoo – Mjesto za stvaranje pojedinačnih web stranica o vašim interesima i preporukama, zaradu ostvarujete na osnovu aktivnosti posjetilaca.
Flixya – Stranica slična iznad navedenim ali se bazira na multimedijalne sadržaje i zarada se ostvaruje pomoću Google Adsensea.

OSTALE STRANICE

Shutterstock – Stranica na kojoj možete da prodajete vlastite fotografije,ilustracije te vektore.Minimalna zarada po preuzimanju jedne fotografije je 0.25$ pa sve do 25$
Hotscript – Zaradite prodajom vlastitih web skripti.
AudioJungle – Zaradite prodajom vlastite muzike , zvučnih efekata te svega ostalog vezanog za audio svijet.
Earnmailers– Zaradite novac slanjem emailova vašim prijateljima.
Fiverr.com – Fiverr je internetski servis gdje možete napraviti kratki oglas i onda drugima nuditi razne usluge za cijenu od 5 dolara, prenosi Business Magasine.ba.
iWriter– iWriter je servis koji povezuje pisce članaka i web mastere kojima je potreban sadržaj.

Problogger– stranica za blogere koja nudi mogućnost zarade blogovanjem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *