Udio dolara u globalnim deviznim rezervama pao na najniže nivoe u zadnje četiri godine

Dodajte komentar

Udio američkog dolara u globalnim deviznim rezervama pao je i u prvom kvartalu 2018., na nove najniže nivoe u zadnje četiri godine, dok se udio eura te kineske i britanske valute povećao, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Udio dolara u globalnim rezervama smanjuje se već pet tromjesečja zaredom, jer je dolar oslabio i u prva tri mjeseca 2018. godine zbog očekivanja da će se rast ekonomije izvan SAD-a ubrzati, što bi moglo navesti velike središnje banke u svijetu na smanjenje monetarnih podsticaja.

Upekos tome, dolar je i dalje najznačajnija devizna rezerva. Globalne rezerve su imovina centralnih banki, a drže se u različitim valutama te uglavnom služe kao podrška njihovim obvezama. Centralne banke ponekad koriste te rezerve kako bi pomogle u održavanju kurseva valuta.

Rezerve u američkim dolarima iznosile su u prvom tromjesečju 6.449 milijardi dolara, pri čemu je njihov udio u ukupnim globalnim rezervama pao na 62,48 posto, sa 62,72 u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Udio eura u globalnim deviznim pričuvama dostigao je u prvom kvartalu 20,39 posto, s 20,15 posto u prethodnom tromjesečju. Udio kineskog juana u globalnim deviznim rezervama raste tri kvartala zaredom, pa je u prvom ovogodišnjem tromjesečju dostigao 1,39 posto.

Udio britanske funte porastao je istodobno na 4,68 posto, što je njegov najveći rast od posljednjeg kvartala 2015. godine. S druge strane, udio japanskog jena u deviznim rezervama skliznuo je sa 4,89 na 4,81 posto, pokazao je MMF-ov izvještaj.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *