Naslovne strane dnevnih novina za 2. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Odlilo se skoro 88 miliona

U Crnu Goru se, kroz strane direktne investicije (SDI), u prva tri mjeseca ove godine slilo 138,4 miliona eura, a istovremeno se iz zemlje odlilo 87,6 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). Tako je neto priliv, odnosno razlika između priliva i odliva SDI, na kraju marta bila pozitivna i iznosila je 50,8 miliona eura. Ipak, to je za 50,1 odsto lošiji rezultat nego u istom periodu prošle godine.

U SEDAM PROJEKATA ULOŽENO SKORO 70 MILIONA EU

U sedam prioritetnih projekata iz oblasti turizma od januara do juna uloženo je 69,4 miliona eura, navodi se u informaciji o aktivnostima na njihovoj realizaciji. Dokument koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, takođe pokazuje da su ukupna investiranja ove godine planirana na nivou od skoro 81,4 miliona eura. Uz ministarstvo, prezentovani podaci dobijeni su iz Sekretarijata za razvojne projekte i Direkcija za javne radove.

Simović sa dobitnicima granta iz šest opštinap

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, uručiće danas u Parku prirode Dragišnica i Komarnica kod Šavnika rješenja dobitnicima grantova iz šest crnogorskih opština.

Dan

Pet godina ne procjenjuju imovinu

Nezavisni revizor KPMG dao je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze HG Budvanska rivijera za 2017. godinu i skrenuo pažnju menadžmentu na broj sudskih sporova koji se vode protiv tog državnog preduzeća, a čiji ishod nije izvjestan. Revizor je utvrdio da Budvanska rivijera, koju Vlada planira da podijeli u dvije firme i privatizuje, po osnovu sudskih sporova nije izvršio rezervisanje sredstava.

Atraktivne parcele daju po mizernim cijenama

Oko 30 radnika rožajskog preduzeća “Dekor” optužili su javnog izvršitelja u Rožajama za, kako su naveli u saopštenju dostavljenom “Danu”, sumnjivu prodaju zemljišta koje je u vlasništvu njihovog preduzeća. Ističu da javni izvršitelj pomenutu imovinu prodaje po mizerno niskim cijenama sa namjerom da udovolji određenom kupcu. Tvrde da novac od prodaje navodno dijeli sa pojedinim zaposlenim u “Dekoru, iznoseći sumnje u koruptivne radnje.

Posluju bez zaduživanja

Institut crne metalurgije (ICM) u Nikšiću uvođenjem nove tržišne logike i finansijske discipline u poslednjih sedam mjeseci uspijeva da posluje bez zaduživanja, isplaćuje zarade, vraća dugove i kvalitet proizvoda po kojima su nekada bili prepoznatljivi. Izvršni direktor Instituta za crnu metalurgiju Ranko Nikolić, koji je krajem novembra preuzeo upravljanje firmom u kojoj je većinski vlasnik kapitala država, s optimizmom, pokrivenim poslovnim rezultatima, govori o realizovanom, planovima, ali i podsjeća na teško zatečeno stanje.

Pobjeda

Priliv za tri mjeseca 138,4 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 138,4 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 87,6 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju marta iznosio je 50,8 miliona eura i bio je 50,1 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Dok plate miruju, cijene rastu

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa već godinama u Crnoj Gori iznosi oko 500 eura i ne bilježi se njen značajniji rast. Ekonomski analitičar Siniša Lekić i predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG) smatraju daje u pitanju negativan trend, koji za posljedicu ima kontinuirano urušavanje standarda zaposlenih i građana.

Posjeta bolja 15 odsto

Posjeta Lipskoj pećini, koja se nalazi u blizini Cetinja, bolja je 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a očekuje se da ova sezona po posjećenosti nadmaši prethodnu. Iz Turističkog preduzeća ,,Lipska pećina su kazali da je ovogodišnja sezona počela 1. aprila i da će tačne podatke o posjetama imati na njenom kraju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *