Kompanije gube milijarde tržišne vrijednosti zbog Amazona

Dodajte komentar
Jeff Bezos

Kompanija “Amazon” toliko je ojačala da vedri i oblači Volstritom. Dokaz za to je da je poslije dvije najave svojih poslovnih poteza bukvalno izbrisao milijarde tržišne vrijednosti i to čak osam kompanija.

Čak i nagovještaj giganta elektronske trgovine da bi mogao da preuzme novu industriju, može da izazove povlačenje investitora i u ovom slučaju pad vrijednosti akcija.

“Amazon” je najavio da će regrutovati preduzetnike da pokreću lokalne mreže za isporuku, što je potez koji može preusmjeriti poslovanje od prevoznika “FedEx” i “UPS”.

Zajedno, ove dvije kompanije su u četvrtak izgubile skoro 3 milijarde dolara tržišne vrijednosti, dok je “UPS” imao najveće gubitke.

Nekoliko sati nakon te objave, “Amazon” je saopštio i da će kupiti farmaceutski on-lajn start-ap PillPack, a to je sporazum koji već potresa zdravstvenu industriju.

Izvori su rekli za “CNBC” da je Amazon platio milijardu dolara za kompaniju.

Vijesti o ugovoru izbrisale su oko 14,5 milijardi dolara nizu kompanija, od drogerija i distrubutera lijekova (Walgreens Boots Alliance, CVS Health and Rite Aid, Cardinal Health, AmerisourceBergen and McKesson).

Volmart, za koga se priča da je za istu kompaniju nudio manje od milijardu dolara, izgubio je tri milijarde dolara u tržišnoj kapitalizaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *