Od 1. jula klasične sijalice odlaze u istoriju

Dodajte komentar

Poslije 1. jula, na osnovu pravilnika o zahtjevima za eko-dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, neće biti dozvoljena prodaja klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i više, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Pravilnikom se zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i više, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene pravilnika već našle na tržištu.

Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do nedjelje, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište, ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma piše u saopštenju.

Tehnički zahtjevi eko-dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama.

To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće od nedjelje, isto važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara naredne godine dodaje se u saopštenju.

Zabrana sijalica snage od 60 W i više važiće od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *