Na Wall Streetu pale cijene dionica nakon što je FED povećao kamatne stope

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala kamatne stope, ali i signalizirala kako bi do kraja godine cijena novca mogla biti povećana još u dva navrata.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,47 posto, na 25.201 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 2.775 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 7.695 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke povećali su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

„Ekonomija je u dobroj situaciji. Većina ljudi koja želi da pronađe posao, nalazi ga. Nezaposlenost i inflacija su niske… Ukupni izgledi za rast ostaju povoljni”, kazao je Jerome Powell, predsjednik Feda, na konferenciji za novinare.

I dok se povećanje kamata očekivalo, ulagače su pomalo iznenadile nove projekcije čelnika centralne banke koji su blago povećali procjene kretanja kamata na kraju godine i sada očekuju još dva povećanja u 2018., a ne jedno kao dosad.

Razlog je tome jačanje inflacije, pa nove procjene čelnika Feda pokazuju da će stopa rasta potrošačkih cijena u ovoj godini dostići 2,1 posto, blago iznad Fedovih ciljanih nivoa od 2 posto.

„Sada se u ovoj godini očekuje ukupno četiri povećanja kamata, dok je dosad na tržištu bio konsenzus o tri povećanja, stoga smatram da je to malo iznenađenje”, kaže Katie Nixon, direktorica u fondu Northern Trust Wealth Management.

„Čini se da je Fed sada znatno uvjereniji da inflacija dostiže, pa čak i premašuje, njihove ciljane nivoe, stoga povećavaju i procjene kretanja kamata”, kaže Katie Nixon.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *