Rukovanje koje će promijeniti tok istorije

Dodajte komentar

Rukovanjem u Singapuru, Donald Tramp i Kim Džong Un ispisali su novu stranicu istorije pošto su, uprkos oštrim međusobnim prijetnjama, ipak održali rundu razgovora. Poslije sastanka iza zatvorenih vrata, Kim je ocijenio da Samit u Singapuru predstavlja “uvod u mir”, što je potvrdio i Tramp. Potpisali su zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Američki i sjevernokorejski predsjednici, Donald Tramp i Kim Džong UN srdačno su razgovarali i osmjehivali se jedan drugom po izlasku sa zatvorenog sastanka dvojice lidera, prije nego što su im se, na ručku, pridružile diplomate, javljaju svjetski mediji.

“Imali smo važan sastanak i dogovorili smo se da potpišemo važan dokument. Svijet će vidjeti velike promjene. Odlučili smo se da ostavimo prošlost iza nas”, rekao je Kim Džong Un.

Tramp i Kim Džong-un potpisali su zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad “ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”.

U dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore “na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima” na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bijela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane “obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dvije zemlje za mirom i prosperitetom”.

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama,.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Sjeverne Koreje počinje “veoma, veoma brzo”, a Kim se oprostio od američkog predsjednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će “svijet vidjeti veliku promjenu”.

Tramp je rekao da se radi o važnom dokumentu.

Na pitanje novinara, da li su se dogovorili oko denuklearizacije, Tramp je rekao sljedeće: “Počinjemo sa tim uskoro, apsolutno”.

“Hvala svima, sastanak je prošao odlično, mnogo bolje nego što je iko vjerovao. Razvili smo poseban odnos”, rekao je Tramp.

On je rekao da će se njih dvojica ponovo vidjeti i da će sigurno pozvati Kima u Vašington.

Zatim su se ponovo rukovali i otišli.

Srdačno rukovanje

Njih dvojica su se na početku sastanka dugo i srdačno rukovali i zajedno prošetali po ostrvu Sentosa gdje su zatim održali sastanak i radni ručak.

Prve zajedničke trenutke su proveli u šetnji bez prevodilaca. Njihovo rukovanje su svjetski mediji opisali kao “trenutak koji je promijenio tok istorije”.

Do istorijskog susreta došlo je poslije nekoliko mjeseci diplomatskog nadmudrivanja SAD i Sjeverne Koreje, država čiji se lideri nikada ranije nisu sastajali.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *