Naslovne strane dnevnih novina za 5. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

POVEĆANA NAPLATA SVIH PORESKIH PRIHODA

Prihodi budžeta u prva četiri mjeseca ove godine bili su 484,2 miliona eura, što je 14,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju preliminarni pdoaci Ministarstva finansija. Naplata prihoda od januara do kraja aprila povećana je 9,3 miliona eura ili dva odsto u odnosu na plan, a rast su zabilježile sve kategorije poreskih prihoda.

PLAVA ZASTAVICA ZA 29 PLAŽA I JEDNU MARINU

Podizanjem Plave zastavice na plaži Kamenovo, nadomak Budve, danas će zvanično početi kupališna sezona na crnogorskim plažama. Javno preduzeće za upravljanjem morskim dobrom, u okviru programa za prestižnu međunarodnu licencu za plaže i marine koj e ispunjavaj u najviše standarde čistoće, uručiće ove godine 30 Plavih zastavica, što je za četiri više nego 2017.

VLASNICI MHE ZA TRI MJESECA DOBILI 1,3 MILIONA EURA

Vlasnicima malih hidroelektrana u prvom kvartalu je, po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, ukupno isplaćeno 1.300.715 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE). Isplaćeni iznos je viši od polovine ukupnih godišnjih sredstava koja su vlasnici malih hidroelektrana dobili od države za 12 mjeseci 2017, kada ih je sljedovalo 2,4 miliona eura.

Dan

Bez posla 43.790 građana

U Crnoj Gori je ove sedmice 43.790 nezaposlenih, 0,8 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, pala sa prošlosedmičnih 19,02 odsto na 18,87 odsto. Najviša stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Za četiri mjeseca deficit 60 miliona

Deficit budžeta za četiri mjeseca ove godine iznosi 60,3 miliona eura i smanjen je za 9,7 miliona u aprilu, jer je u tom mjesecu ostvaren suficit. Deficit budžeta je ostvaren uprkos tome šgo je početkom godine povećan PDV na 19 odsto, a prihodi uvećani za 61,7 miliona eura ili 14,6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prihodi su veći čak i u odnosu na plan za 9,3 miliona ili dva odsto.

MA najskuplji u regionu

Nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz (MA) nalazi se među deset najskušvih kompanija na svijetu, s cijenom od 0,37 dolara po kilometru, pokazuje analiza statistigčokog portala “Statista i veb-stranice za planiranje putovanja “Rome2Rio. na listi najskupljih avio-kompanija nema nijedne od avio-kompanija iz regiona i bivše Jugoslavije.

Pobjeda

Ekonomi od juče na svim pumpama

Jugopetrol jejuče predstavio novu vrstu goriva “ekonomi , koja je odjuče u prodaji na njihovim pumpama, po istim cijenama kao i klasično gorivo. Riječ je o benzinu 95 i dizelu sa aditivima, što je posljedica saradnje Helenik petroleuma, većinskog vlasnika Jugopetrola i francuske naftne kompanije Total.

Promet 70 miliona

Promet na Montenegroberzi u maju bio je 69,77 miliona eura skoro 60 puta veći u odnosu na april. Oko 84 odsto prometa ostvareno je trgovinom akcijama Jugopetrola, Crnogorskog Telekoma, CGES-a, Instituta Igalo i HTP Ulcinjska rivijera navedeno je u izvještaju. Tokom 19 dana trgovanja u maju zaključeno je 270 transakcija.

Prihodi 9,3 miliona veći od plana

U budžet se u prva četiri mjeseca slilo 484,2 miliona eura, 14,6 odsto više u odnosu na isti period lani, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija. Naplata je bila 9,3 miliona eura, odnosno dva odsto veća od plana. Sve kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast porez na dobit 25 odsto, PDV 16,4 odsto, a na zaradu 9,7 odsto, dok su akcize ostale na istom nivou i samo u aprilu porasle pet odsto saopštilo je ministarstvo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *