Počela probna proizvodnja u Novom duvanskom, planirani izvoz 25 miliona eura

Dodajte komentar

Novi duvanski kombinat, danas je počeo sa probnom proizvodnjom. Njega je u rad pustio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović  i tom prilikom poručio da će planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeti uravnoteženju našeg spoljnotrgovinskog deficita, da će nova fabrika pored zapošljavanja više od stotinu ljudi značajno proširiti i mrežu kooperanata, kao i da će Vlada nastaviti da radi na obezbjeđivanju rasta ekonomije i životnog standarda građana i otvaranju radnih mjesta.

Kako je, saopštila izvršna direktorica Duvanskog kombinata, Savka Darmanović cigarete će koje će se proizvesti, za sada će biti samo za izvoz, a plan ovog preduzeća je da se doprinese lokalnim proizvođačima duvana. Godišnje će se proizvoditi do 15 miliona šteka cigareta.

“Sve je namijenjeno za izvoz na Bliski istok, Sjevernu Afrika i Brazil. Sa punim pokretanjem proizvodnje krenućemo do kraja juna, plan je da uposleno 55 radnika. Pored radnih mjesta naš doprinos lokalnoj proizvodnji ogledaće se i u saradnji sa lokalnim proizvođačima. Ove godine smo zaključili ugovore o otkupu duvana sa 56 proizvođača. Prošle godine Novi duvanski kombinat otkupio je od lokalnih proizvođača oko 32 tone duvana. Sigurni smo da će se broj proizvođača povećavati iz godine u godine”, istakla je Darmanović.

Ona je dodala da su svi uložili napore – počevši od investitora arapske kompanije BMJ industiries, Vlade, Glavnog grada, nadležnih institucija, kao zaposleni, da Podgorica ponovo dobije fabriku duvana.

“Važno nam je bilo da svi zakoni i procedure budu ispoštovani i da napravimo fabriku koja će biti bezbjedno mjesto za rad naših zaposlenih i isporučivati kvalitetne proizvode tržištvu. Vjerujem da smo u tome i uspjeli”, poručila je ona.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *