Slovenačke kompanije ostvarile 3,6 milijardi eura dobiti

Dodajte komentar

Slovenačka privreda prošle godine je poslovala pozitivno – s konsolidovanom dobiti od 3,6 milijardi eura, objavila je u srijedu Agencija za evidencije i usluge (AJPES) na temelju podataka o poslovanju koje joj je dostavilo 66.470 privrednih subjekata.

Po iznijetim podacima, ti su poslovni subjekti ostvarili čistu dobit u ukupnom iznosu od 4,585 milijarde eura, dok je gubitak iznosio 963,7 miliona, a razlika između čiste dobiti i gubitka je dobit od 3,622 milijardi eura.

Ukupna dobit poslovnih subjekata koji su dostavili podatke AJPES-u lani je povećana za 7 posto u odnosu na 2016. godinu, dok je ukupan gubitak smanjen (2016. iznosio je 1,12 milijardi eura).

Ti su poslovni subjekti prošle dogine ostvarili ukupne prihode od 93,8 milijardi eura, dok su im rashodi iznosili 89,6 milijardi eura, a i prihodi i rashodi su na godišnjem nivou porasli za 13 posto.

Po podatcima AJPES-a, sloveneačke kompanije su imale 481.300 zaposlenih, ili njih 6 posto više nego godinu prije.

“Slovenačka privreda i lani je bila u dobroj kondiciji”, kazao je na konferenciji za novinare šef AJPES-ovog sektora za statistiku i informisanje Marjan Širaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *