Naslovne strane dnevnih novina za 10. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

U Crnoj Gori skoro hiljadu fi rmi sa turskim kapitalom

Turska može biti značajan partner Crnoj Gori za braunfild investicije, startap kompanije i proizvodne djelatnosti, kazao je potpredsjednik Privredne komore (PKCG) Ivan Saveljić na poslovnom forumu sa predstavnicima Makedonskoturske komore (MATTO).

BUDŽETSKI PRIHODI PREMAŠILI PLAN

Država je u aprilu ove godine naplatom različitih dažbina prihodovala 153,97 milona eura, što je za 14,32 miliona više u odnosu na planirani iznos, pokazuju prelimirani podaci Ministarstva finansija. Pozitivni makroekonomski trendovi od početka 2018. pokazuju da je za četiri mjeseca naplaćeno 481,4 milona, što je za 58,9 miliona više u poređenju s prethodnom godinom, a 6,5 miliona eura u odnosu na plan.

Smanjiti papirologiju za sezonce

Članovi skupštinskog Odbor za ekonomiju predložiće smanjenje papirologije potrebne za zapošljavanje sezonskih radnika, koja, kako smatraju, predstavlja problem turističkim poslenicima. Inicijativa, koju je pokrenuo poslanik SD-a Mićo Orlandić, trebalo bi da bude pripremljena do 15. juna.

Dan

Prihodi veći za petinu

Prihodi budžeta, naplaćeni u aprilu, iznosili su 154 miliona eura i bili su za petinu, odnosno 23,3 odsto viši nego u istom periodu prošle godine, a 10,3 odsto veći od planiranih, naveli su iz Ministarstva finansija. Sve kategorije prihoda budžeta u četvrtom mjesecu su zabilježile rast u odnosu na isti period prethodne godine.

Pejović od Boksita zaradio 11,5 miliona

Firma Uniprom metali, koja od kraja 2015. godine gazduje Rudnikom boksita, za dvije godine je imala čistu zaradu od 11,5 miliona eura. Firma Veselina Pejovića je imovinu Rudnika boksita kupila kroz stečaj za 5,4 miliona eura, a uprkos enormnoj zaradi od prodaje rude, prema našim informacijama, još uvijek nije isplatila kompletnu kupoprodajnu cijenu.

Značajan prostor za turske investicije

Postoji značajan prostor za produbljivanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Turske, posebno u segmentu investicija u proizvodne kapacitete, ocijenjeno je na forumu makedonsko-turskih i crnogorskih privrednika, održanom juče u hotelu “Podgorica. Skup je organizovala Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, ambasadom Crne Gore u Makedoniji, Unijom poslodavaca Crne Gore i Makedonsko-turskom komorom (MATTO).

Pobjeda

Povratna karta 130 eura

U Tivat je juče sletio prvi avion Brisel erlajnza na liniji Brisel Tivat. Planirano je da avioni ove belgijske kompanije, koja posluje u Lufthanza grupi (LG), do oktobra polijeću svake srijede iz Brisela u 14.55, a u Tivat slijeću u 17.10 sati. Povratakje predviđen u 18 sati, a dolazak u Brisel u 20.25. Cijena povratne karte iznosi 130 eura.

Najstariji hotel na Primorju pripao Sarajevu

Hotel “Plaža” u Zelenici, prvi turistički hotel u Crnoj Gori, odnosno na južnom Jadranu, presudom Vrhovnog suda Crne Gore pripao je opštini Centar Sarajevo. Sudski postupak je vođen 12 godina, po tužbi opštine Centar Sarajevo protiv države Crne Gore koja je bila upisana kao vlasnik. Porodica Mađar bila je umješač na strani države, u nastojanju da vrati oduzetu imovinu. Hotel u Zelenici izgradio je dr Antal Mađar prije 115 godina…

Osniva se agencija za investicije

Javna rasprava o Predlogu zakona o j avno -privatnom partnerstvu, koju jejuče raspisalo Ministarstvo finansija, trajaće do 18. juna. Predviđeno je da se javno-privatno partnerstvo može uspostaviti u uslugama od javnog interesa, izvođenju javnih radova, upravljanju, rekonstrukciji, izgradnji i održavanju javne infrastrukture. Ovo partnerstvo može se uspostaviti kod puteva i pratećih objekata, željezničkih pruga, aerodroma, elektronskih komunikacionih mreža i/ili elektronske komunikacione strukture i povezane opreme i pružanje elektronskih komunikacionih usluga…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *