Franca: Pobjednik sam jer niko nije stradao, napravićemo još bolju fabriku

Dodajte komentar

Te večeri sam sa saradnicima radio do tri sata poslije ponoći, kao što radimo kada pravimo planove za sljedeću sedmicu i mjesec. Bio sam sa dvojicom radnika, planirali smo sezonu, kako da nam ne izmakne i šta treba da uradimo. Došao sam kući i nijesam spavao ni sat kada me je probudio telefon. Sin me je zvao i rekao mi “Direktore, nešto se zapalilo u fabrici”, priča za Vikend novine vlasnik kompanije Mesopromet Hilmija Franca, prisjećajući se noći u kojoj je plamen progutao njegovu fabriku za proizvodnju mesa i mesopreradu u Bijelom Polju koja je predstavljala osnov biznisa građenog skoro pune tri decenije.

U prvom intervjuu nakon nemilog događaja, koji je potresao crnogorsku privredu, Franca kaže da je znao da će se sve zapaliti kada je shvatio gdje je žarište vatrene stihije, ali i da se osjeća kao pobjednik jer u požaru nije bilo ljudskih žrtava.

“Posljednjih dana dolazim sebi. Zadesila nas je velika nesreća, ali u nesreći ima i sreće, pa se nadam da ćemo izaći kao pobjednici iz svega ovoga i pregaziti ovu situaciju. Ono što je najbitnije – nemamo povrijeđenih, niti nastradalih ljudi, svi smo zdravo i dobro, kako radnici, tako i moja familija. Ovih dana radimo na raščišćavanju fabrike, to su ogromne količine mesa koje uklanjamo na deponije koje su za to namijenjene i mislim da ćemo do kraja sedmice to očistiti. U drugoj fazi ćemo ukloniti lim i ostalo što se nalazi u fabrici, a potpuno je izgorjelo, nakon čega ćemo ukloniti betonske konstrukcije i osloboditi teren za projektovanje i izgradnju nove fabrike. Kako sada stvari stoje, najveći dio fabrike, 80 do 90 odsto, sravnićemo do zemlje”, priča Vikend novinama Franca.

Ističe da u fabrici kad je izbio požar nije bilo radnika, ali su stigli vatrogasci, njegovi saradnici i radnici koji su obaviješteni o požaru. Prema njegovim riječima požar je izbio između 4:30 i šest sati, tada je, kako dodaje, vatra progutala najveći dio fabrike, dešavalo se svašta.

“U prvom trenutku tu nas je bilo svega nekoliko. Znao sam gdje je žarište, znao sam da su tu ogromne količine mesa i da se taj požar ne može zaustaviti jer meso gori kao nafta, ali sam mislio da možemo spriječiti proboj vatre ka drugoj strani fabrike. Na krovu je bio moj sin i momci koji su aparatima pokušali da gase požar, ali kad su vidjeli da tu nema spasa i da se mogu ugušiti onda su odustali. Dva dana poslije požara krenuo sam ka fabrici za sušenje mesa koju smo otvorili prošle godine. Prošao sam pored fabrike koju smo izgubili i nijesam je primijetio, nijesam bio svjestan da je zapaljena iako se nijesam micao od nje dok je gorjela. Kada sam izašao iz auta i počeo da razgovaram sa radnicima vidio sam da fabrike nema. To je da se sakrijem i isplačem, lakše mi je poslije. Nikada prije nijesam imao pritisak veći od 140, a to jutro sam morao da pijem tablete i sedative”, naglašava on.

Nada se da će uz božiju pomoć da uspjeti i, kako kažu neki njegovi prijatelji, napraviti još bolju fabriku. Još ne zna tačno kolika je šteta nastala, ali procjena je da je minimalna šteta oko 20 miliona eura. Franca ne bi da se miješa u istragu, te ističe, da još nije siguran šta je pravi uzrok požara.

“To je velika fabrika, kao što sam rekao, obuhvata desetak hiljada kvadrata, ima na stotine mašina i jedinica opreme. Nijesmo imali nikakva saznanja o neispravnosti, normalno smo radili. Imamo sve dozvole i protivpožarne jedinice, ništa nije ukazivalo da može da dođe do ovakve havarije, ali i to se dešava”, kazao je on.

On dodaje da je fabrika osigurana, te da osiguranje pokriva 50 odsto ukupne štete. Jako je zadovoljan brzinom kojom su mu institucije pritekle u pomoć, a naglašava da njegovo preduzeće ima oko 20 miliona eura neizmirenih obaveza prema povjeriocima i to nije bio teret kompaniju.

“Nikada nijesmo kasnili sa isplatom plata i obaveza prema državi, bili smo veoma odgovorno preduzeće po raznim osnovama i u nevolji smo se svakome našli. Da ne bismo trošili više nego što možemo, nastojaćemo da se zadužimo samo za ono što je održivo i mislim da ćemo za tri do četiri mjeseca postaviti temelje nove fabrike. Imamo partnere iz regiona i Evrope koji su voljni da nam pomognu. U pomoć su nam pritekli i privrednici iz Crne Gore sa kojima sarađujemo, a koji su izmirili obaveze koje još nijesu dospjele za plaćanje. To je milionska vrijednost, mnogo više nego što smo očekivali. Zahvaljujem svima koji su nam se našli u nevolji”, poručio je on.

Opet je ponovio da neće biti otpuštanja radnika, te da će imati da isplate i plate za ovaj mjesec.

“Poslije nekoliko dana još sam više ubijeđen u to da samo možemo primiti čovjeka više, nikako otpustiti nekoga. Što se tiče kooperanata sa kojima radimo, poručujem im da neće ni jedno grlo ostati neotkupljeno na sjeveru i u Crnoj Gori, niti neplaćeno na vrijeme”, kazao je Franca.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *