Berze rastu treći dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim burzama u petak ujutro cijene dionica su porasle jer su ponešto splasnule geopolitičke napetosti u vezi Sirije i jer su ulagači optimistični uoči objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,05 posto, na 7.253 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 posto, na 12.459 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.315 bodova.

Smirivanje tržišta zahvaljuje se smanjenju geopolitičkih napetosti između SAD-a i Rusije, nakon što je juče predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da bi vojni udar na Siriju “mogao biti vrlo skoro ili ne tako skoro uopšte”.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji rast Wall Streeta na kojem vlada optimizam uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. U petak će poslovne rezultate objaviti nekoliko velikih banaka, kao što su JPMorgan Chase, Citigroup i Wells Fargo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle za 18,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što bi bio najveći skok zarada u posljednjih sedam godina.

To se zahvaljuje snažnom rastu globalne ekonomije i poreskim promjenama u SAD-u na početku godine.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 21.778 bodova. Tokom cijele nedjelje osvojio je 1 posto.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *