EK otvorio istragu protiv Slovenije zbog NLB-a

Dodajte komentar

U službenom glasniku Evropske unije objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala Novu ljubljansku banku (NLB) protivno pravilima i preuzetim obvezama od Unije.

Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje NLB-a.

“Rok za prodaju 50 posto ‘NLB’-a istekao je 31. decembra 2017.godine. Osim toga, Slovenija do 31. novembra 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inostranih društava kćeri ‘NLB’-a na Balkanu”, navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Evropskoj uniji o državnim potporama.

U odluci o otvaranju istrage su pobrojene Vladine pomoći ‘Novoj ljubljanskoj banci’ za koje Brisel sumnja da su protivne pravilima Unije, a ukupna vrijednost tih finansijskih transakcija ‘NLB’-u iznosi milijardu i 600 miliona eura.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o podrškama u slučaju ‘NLB’-a i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, ‘NLB’ bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost. Slovenački ‘Finance’ povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenario prema kojem bi Komisija mogla da naloži Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala ‘NLB’-a.

Još prije pet godina Evropska komisija ocijenila je da su sanacione odluke slovenačke Vlade prema ‘NLB’-u oblik državne pomoći, ali ih nije dovodila u pitanje jer je Slovenija opravdala potrebu sanacije banke njenom važnošću za nacionalnu ekonomiju.

Svoju ocjenu o usklađenosti sanacije ‘NLB’-a s pravilima o državnim potporama, međutim, Komisija je uslovila privatizacijom dijela ‘NLB’-a i restrukturiranjem poslovanja banke. Kako Slovenija u obećanom roku nije pristupila ni jednome ni drugome, i nekad dozvoljene državne pomoći ‘NLB’-u došle su odlukom Europske komisije pod znak pitanja.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *