Naslovne strane dnevnih novina za 4. april – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

KINEZIMA ISPLAĆENO SKORO 355 MILIONA EURA

Država je do 30. marta kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) isplatila ukupno 354,76 miliona eura za gradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu finansija. Prema podacima ovog Vladinog resora, od tog iznosa je iz budžeta po osnovu projekta za izgradnju Kinezima isplaćeno 54,7 miliona eura.

Potrebna hitna valorizacija brodogradilišta u Bijeloj

Što hitnija valorizacija brodogradilišta u Bijeloj presudna je za kompletiranje ponude Porto Montenegra, tim prije što već postoji interesovanje za remont 50-60 megajahti godišnje, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku premijera Duška Markovića i izvršnog direktora turističkog kompleksa Dejvida Margasona. Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću, Margason je istakao da je njihov cilj zapošljavanje nekadašnjih iskusnih stručnjaka Brodogradilišta.

Bez posla 46.980 građana

U Crnoj Gori je ove sedmice 46.980 nezaposlenih, neznatno manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ). Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, pala sa prošlosedmičnih 20,34 odsto na 20,25 odsto. Od početka godine evidentirano je 2.820 novozaposlenih, dok je istovremeno oglašeno 6.950 slobodnih radnih mjesta.

Dan

Rusi ne daju dozvolu, MA ostaje bez profita

Ruske vazduhoplovne vlasti odbile su da izdaju vazduhoplovnu dozvolu za slijetanje i polijetanje šestom avionu Montenegroerlajnza (MA) na bazi ACMI zakupa. Zbog toga će MA morati da planirani dodatni šesti avion angažuje na drugim destinacijama, piše u planu pripreme predstojeće turističke sezone. To će, kako je navedeno, dovesti do variranja projektovanog broja putnika.

Traže koncesiju za remont jahti

Za kompletiranje ponude Porto Montenegra presudna je hitna valorizacija Brodogradilišta u Bijeloj, zato što već postoji interesovanje za remont 50 do 60 megajahti godišnje. ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i izvršnog direktora tivatske kompanije Davida Margasona. Direktor Adrijatik maringsa, firme koja upravlja Portom, naveo je da je njihov cilj zapošljavanje nekadašnjih iskusnih stručnjaka Brodogradilišta. Adrijatik čeka od Vlade koncesiju za remont jahti i megajahti na području Brodogradilišta.

Premašili plan za 12 odsto

Poreska uprava (PU) naplatila je u martu 107,62 miliona eura bruto prihoda, što je 17 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Naplata je oko 12 miliona eura ili 12 odsto iznad plana naplate za taj period, saopštili su izPU. Rast naplate zabilježen je kod svakog poreskog oblika, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz komparativnog perioda, a u strukturi uplata posebno treba izdvojiti naplatu poreza na dobit preduzeća, u iznosu od 31,58 miliona eura, što je pet miliona eura više nego u martu prošle godine i 3,5 miliona eura iznad plana piše u saopštenju.

Pobjeda

Dvije trećine ugovora za proizvodnju struje

U registru ugovora o koncesijama zaključno sa 15. martom tekuće godine nalazi se 253 ugovora. Od početkajanuara prošle do polovine marta tekuće godine u registarje uneseno 18 novih ugovora i izmjene 16 postojećih, navodi se u informaciji koju je Komisija za koncesije dostavila parlamentu. Većina ili 14 novih ugovora potpisana je na 30 godina. Od 18 ugovora 12 je vezano za proizvodnju električne energije i korišćenje hidroenergetskog potencijala.

Jadranski sajam u plusu 20,6 hiljada

Jadranski sajam je prošlu godinu završio u plusu 20.600 za razliku od 2016. kada su bili u minusu blizu 49.000 eura. Prihodi su bili 746.928, a rashodi 710.959 eura.

Na Komoševini grade turistički kompleks

Budvanska kompanija Tron kompani, čiji je vlasnik i osnivac Dragan Čolaković, izgradiće tri zgrade u Komoševini na brdu Spas iznad Vidikovca u Budvi. Kompanija je dobila saglasnost glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića na idejno rješenje objekata, koje je uradila budvanska firma Del projekt.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *