Naslovne strane dnevih novina za 31. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Internet proširio sivu zonu u turizmu

Turisti iz cijelog svijeta već godinama biraju i rezervišu odmor putem interneta. Počelo je skromno, prodajom avionskih karata i hotelskih soba, a proširilo se do globalnih sistema koji danas pretražuju stotine stranica kako bi skupili podatke o najpovoljnijoj ponudi. To je olakšalo posao i izdavaocima smještaja, koji danas imaju mogućnost da na stotinama različitih stranica reklamiraju ponudu.

Priliv stranih direktnih investicija 474,3 miliona

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima, iznosio 474,3 miliona eura, što je 27,6 odsto više u odnosu na 2016, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost. Na sjednici, kojom je predsjedavao guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, ocijenjeno je da su rizici koji proističu iz ekonomske razmjene robe i usluga sa inostranstvom umjereni.

Planirano do 250 miliona eura robne razmjene

Robna razmjena između Crne Gore i Turske bilježi konstantni rast, a plan je da u narednih pet godina bude i do 250 miliona eura, ocijenjeno je na sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predstavnika Odbora za inostrano-ekonomske odnose Turske.

Dan

Izmišljaju radna mjesta za članove DPS-a i BS-a

Rudnik uglja (RUP) preko Zavoda za zapošljavanje traži dva povjerenika za interne i eksterne komunikacije, koji su profesori filozofije, logike ili sociologije i koji bi dobili posao u tom preduzeću na neodređeno vrijeme. Na to je juče prvo ukazao funkcioner DF-a Vladislav Bojović, a, Dan je tragom te informacije kontaktirao sa više izvora, koji su nam nezvanično kazali da je konkurs raspisan za odbornicu DPS-a u SO Pljevlja Dijanu Gomilanović i za šeficu Bošnjačke stranke u Pljevljima i v.d. direktora Doma starih u tom gradu Kenanu Strujić.

Dug za garancije 313 miliona eura

Ugovoreni iznos grancija, koje je Vlada izdala do kraja 2017. godine, iznosi oko 551,9 miliona eura, od čega su povučena sredstva u iznosu od 461,6 miliona, a stanje duga na kraju prošle godine, po garancijama izdatim domaćim i ino kreditorima, iznosi 312,8 miliona eura. Kako piše u izvještaju Vlade o javnom dugu, to je 7,38 odsto BDP-a. U odnosu na kraj 2016. godine, dug je smanjen za 32 miliona eura. Tada je iznosio 345 miliona eura.

Suzi koncesija za Radu

Vlada je donijela odluku o dodjeli koncesije za korišćenje mineralne vode na vodoizvorištu Čeoče za flaširanje vode u komercijalne svrhe firmi Voter grup. Sa tog vodoizvorišta se puni voda “rada, a firma Voter grup je vlasnik vode “suza.

Pobjeda

Budva najzaduženija sa 66,7 miliona eura

Konsolidovani dug opština na kraju prošle godine bio je 266,7 miliona, a bez nepovučenih sredstava 131 milion eura. Najzaduženija opština bila je Budva sa 66,7 miliona eura, od čega je 64,5 miliona spoljni dug. Na drugom mjestu je Nikšić sa 17 miliona, sa 13,2 miliona spoljnog duga. Treću poziciju drži Podgorica sa 16,2 miliona, koji je uglavnom većinski.

Ukinuto učešće za kupovinu stana

U trećoj fazi projekta 1000 plus građani će moći da kupuju stanove bez učešća kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Canović.

Poreski karavan u devet gradova

Poreska uprava u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom poslodavaca održaće tribine za poreske obveznike u aprilu i maju u Pljevljima, Budvi, Ulcinju, Baru, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću i Podgorici. Tribine su već održane u Beranama i Bijelom Polju, a razgovarano je o praćenju predstojeće turističke sezone u turističkim centrima u sjevernoj regiji. Poreski karavan se treću godinu organizuje u pripremi za praćenje turističke sezone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *