Stigao najveći brod za krstarenje u svijetu

Dodajte komentar

Najveći svjetski brod za krstarenje „Symphony of the Seas“, koji je gotovo iste veličine kao i Empire State Building, isporučen je kompaniji Royal Caribbean International.

Brod je izgradio STX France i pridružiće se sestrinskom brodu „Harmony of the Seas“ dvije godine nakon isporuke.

Zvanična ceremonija primopredaje održana je u Saint-Nazairu, u Francuskoj, s Michaelom Bayleyjem i Richardom Fainom, predsjednikom Royal Caribbean Cruises te Laurentom Castaingom, generalnim direktorom STX France, koji je vodio tradicionalnu ceremoniju promjene zastave.

“Symphony of the Seas je najnoviji primjer načina na koji naši ljudi rade na inovacijama svakog novog broda”, kazao je D. Fain.

“Symphony će napustiti brodogradilište Saint-Nazaire kao krajnji primjer našeg napretka podstaknutog duhom i opredjeljenjem za inovacije, koji su u srcu našeg partnerstva s Royal Caribbeanom”, izjavio je Castaing.

S dužinom od 362 metra, širinom 66 metara, visinom 70 metara i 2.750 putničkih kabina „Symphony of the Seas“ može ugostiti oko 6.800 putnika i 2.000 članova posade. Mamutskom brodu će se uskoro pridružiti treći brod takve vrste, a isporuka je zakazana u 2021. godini.

Energetska ravnoteža broda poboljšana je za 25 posto i prvi je kojem je dodijeljena SILENT-E klasa DNV-GL zbog niskog stepena buke pod vodom, navodi STX France.

„Symphony of the Seas“ dočekaće svoje prve goste u subotu, 31. marta, na petodnevnoj plovidbi, pristajući u Napulju i Rimu (Civitavecchia) u Italiju.

Prvo sedmodnevno krstarenje Mediteranom kreće u subotu, 7. aprila, iz Barselone, gdje će biti matična luka broda tokom ljeta prije odlaska u matičnu luku u Miami u studenom.

BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *