Naslovne strane dnevnih novina za 30. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Za investitore iz SAD Crna Gora obećavajuća destinacija

Crna Gora predstavlja obećavajuću destinaciju za američke investitore, ocijenila je ambasadorka SAD-a u Podgorici Margaret Ann Uyehara i dodala da je potrebno da Vlada i poslovna zajednica sarađuju u cilju unapređenja poslovnog ambijenta. Ona je juče, na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham), kazala da su američki investitori zainteresovani za poslovanje u našoj državi.

Addiko banci šest nagrada za brending

Addiko banka dobitnik je šest Transform Awards Europe 2018 nagrada, koje se dodjeljuju za projekte najboljeg upravljanja brendovima i rebrendinga, najkreativnije osmišljenog vizuelnog identiteta i kvalitetnog upravljanja ugledom.

Javni dug 2,76 milijardi eura

Crna Gora je na kraju prošle godine imala javni dug od 2,76 milijardi eura, što predstavlja oko 65,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u izvještaju usvojenom na jučerašnjoj sjedinici Vlade kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Dan

Država na gubitku zbog profita Đukanovića

Odluka Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) da ta kompanija kupi Rudnik uglja (RUP) po cijeni od 6,4 eura za akciju je štetna po javni interes i otvoriće put da se novac iz državne kase po ko zna koji put prelije ka porodici Đukanović i vladinim kontroverznim poslovnim partnerima, kakva je italijanska kompanija A2A, zbog čega bi Specijalno državno tužilaštvo moralo najhitnije da reaguje, saopštili su iz MANS-a.

Politička odluka Ustavnog suda

Odluka Ustavnog suda kojom se ukida Zakon o izmirenju obaveza prema penzionerima Kombinata aluminijuma (KAP) predstavlja samo još jednu u nizu skandaloznih i politički motivisanih odluka tog suda, ocijenili su iz Ujedinjene Crne Gore (UCG).

Država dužna 2,76 milijardi

Javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio 2,76 milijarde eura što je oko 65,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštio je pomoćnik ministra finansija za državni trezor Dragan Darmanović. Od togaje državni dug 2,63 milijardi, a dug lokalnih samouprava 130 miliona eura. U odnosu na kraj 2016. godine, javni dug je uvećan za skoro 220 miliona. Državni dug je bio 2,4 milijarde i povećan je za 230 miliona, dok je dug opština smanjen za 13 miliona eura.

Pobjeda

Tužilaštvo da se pozabavi ugovorom

Specijalno državno tužilaštvo trebalo bi da reaguje povodom odluke skupštine akcionara Elektroprivrede da ta kompanija kupi Rudnik uglja po cijeni od 6,4 za akciju, saopštili su iz MANS-a. Koordinatorka u Istraživačkom centru MANS-a Ines Mrdović kazala je da ta cijena I ugovor moraju što hitnije biti predmet istrage Specijalnog tužilaštva, kako bi se spriječile ogromne štete po državni budžet. Iz SDP-a su poručili da je to ,,milionsko čašćavanje najbližih srodnika lidera DPS od kompanije koja je u državnom vlasništvu najbolji dokaz da građani žive u zarobljenoj državi.

Odobrili 26,8 miliona eura

IRF je prva dva mjeseca ove godine plasirao 26,8 miliona eura kredita, štoje 74 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštenoje iz ove institucije. Najveći dio su dugoročni krediti 20,8 miliona, a kratkoročni šest miliona. Preduzetnicima je namijenjeno 21 odsto te sume, malim i srednjim preduzećima 30 odsto, za unapređenje likvidnosti 37, a za nove investicije 12 odsto objašnjeno je iz fonda.

Bolje pozicioniranje crnogorskih proizvoda u prodavnicama

Vlada, u saradnji sa Privrednom komorom, trgovačkim lancima i proizvođačima pokreće kampanju za promociju domaćih proizvoda i usluga pod nazivom “Kupujmo domaće”, saopšteno je iz ministarstava poljoprivrede i ekonomije i PKCG. U okviru projekta trgovački lanci Voli, HD Laković, Aroma, Idea, Franca i Megapromet treba da počnu specijalno obilježavanje proizvoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *