Bivši sef CIA-e Dejvid Petreus krajnji kupac Telenora?

Dodajte komentar

Telenor grupa prodala je svoje poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope PPF grupi u vrednosti od 2,8 milijardi eura, a prema saznanjima medija iz regiona dio kompanije odmah će preprodati američkim fondu KKR na čijem je čelu bivši šef CIA Dejvid Petreus.

Kako navode srpski mediji, transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe, navodi se u saopštenju Telenor grupe.

Ova prodaja je, kako se navodi, samo međuoperacija, dio velikog dila, po kojem bi vlasnik PPF grupe Peter Kelner “Telenorove” firme u Srbiji i Crnoj Gori odmah preprodao američkom fondu KKR.

On će na taj način značajno proširtii medijski, a time i politički uticaj koji ima, jer je već vlasnik SBB-a, TV N1, Total TV, Grand produkcije, Sport kluba, Sinemanije i dečijeg kanala Ultra., a namjerava da kupi i Prvu TV i O2 TV!

Ovakav manevar, prema riječima sagovornika beogradskog Informera upućenog u ovu transakciju, zadovoljio bi praktično interese svih strana u poslu.

“Češki milijarder Peter Kelner i njegov PPF fond ušli su u igru kada su zapeli pregovori između KKR i “Telenora”. Naime, KKR je bio zainteresovan isključivo za podružnice norveške kompanije u Srbiji i Crnoj Gori, dok je “Telenor” tražio da u paketu proda i svoj posao u Bugarskoj i Mađarskoj. Pošto do dogovora nije došlo, u igru je ušao Kelner, koji je kupio sve četiri “Telenorove” kompanije”, kaže ovaj izvor.

Suština ovog dila slijedi tek pošto češki tajkun i zvanično preuzme sve četiri podružnice norveške kompanije:

“Tada u igru ponovo ulazi američki investicioni fond KKR, koji če od Kelnera odmah otkupiti srpski i crnogorski “Telenor”. E sad, kakvi se tačno interesi kriju iza dila koji imaju Kelner i Petreus i ko će tu koliko biti “dobar”, može samo da se nagađa”, kaže dobro obavešteni izvor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *