Kapovci ostali bez otpremnina

Dodajte komentar
Sa jednog od ranijih protesta

Ustavni sud je većinom glasova sudija donio odluku kojom se ukida Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju. Odluka je donesena skoro tri godine nakon što je taj zakon usvojen, a postupak ocjene ustavnosti pokrenut je dvije i po godine nakon donošenja zakona.

Tim zakonom penzioneri KAP-a su stekli pravo na isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada eura, odnosno za njih 420 je, shodno zakonu, budžetom predviđeno 5,45 miliona eura. Bivši radnici su pošli u penziju polovinom 2013. godine, kadaje u fabriku uveden stečaj.

Jedan od predstavnika penzionera Zoran Vukotić ogorčen je zbog odluke Ustavnog suda.

“Pokazalo se da je samovolja jednog čovjeka ili jedne grupe ljudi iznad zakona, Skupštine, budžeta i države. Nakon pet godina muke, i pored zakona koji je kristalno jasan, svakodnevnih protesta, sastanaka sa visokim zvaničnicima koji su saglasni da je zakon na našoj strani, da nam tako ukinu pravo na otpremnine. Vladavine prava očišedno nema u ovoj državi”, rekao je Vukotić.

Penzioneri su zbog nepoštovanja zakona i neisplaćivanja otpremnina u 2016. godini, predali tužbu Osnovnom sudu i dobili sporove, odnosno presuđeno je u njihovu korist. Država se žalila na presude Osnovnog suda i taj postupak je u toku.

 

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *