Mali gradovi na mukama zbog rudarenja kriptovaluta

Dodajte komentar

U svijetu postoje mjesta na kojima je električna energija jeftinija nego na drugim mjestima, a većinom su to ona koja se nalaze u blizini obilnih obnovljivih izvora.

Jedno od takvih mjesta je Island, koji zbog jeftine energije i hladne klime privlači velik broj rudara kriptovaluta i tako, ne svojom voljom, postaje jedna od glavnih svjetskih centara za rudarenje.

Slična priča odvija se i u američkoj saveznoj državi New York. Tamo se u nekoliko gradova nalaze hidrocentrale koje snižavaju cijenu električne energije za domaćinstva i industriju, što je odmah privuklo i otvaranje velikih pogona za rudarenje kriptovaluta. Njihovo otvaranje poprimilo je tolike razmjere da silni megavati koji odlaze na rudarenje ne mogu biti nadoknađeni iz lokalnih izvora. Zbog toga su gradovi prisiljeni da kupuju struju s drugih lokacija, dakako po višim cijenama – pa je i cijena za krajnje potrošače porasla za čak 100 do 200 dolara godišnje.

Ovakva situacija nije naišla na odobravanje od lokalne zajednice pa je tako grad Plattsburgh (savezna država New York) početkom ovog mjeseca uveo moratorijum na komercijalno rudarenje kriptovaluta u trajanju od 18 mjeseci. U narednih godinu i po pokušat će u saradnji s kompanijama i građanima da pronađu rješenje ovog energetskog problema.

Otprilike istovremeno je ova savezna država donijela uredbu po kojoj lokalne elektroenergetske kompanije smiju pogonima za rudarenje da naplaćuju struju skuplje nego ostalima, kako bi spriječili povećanje cijene električne energije za domaćinstva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *