Laureati godišnjih nagrada Privredne komore Crne Gore

Dodajte komentar

Odbor za dodjelu godišnjih Nagrada Privredne komore Crne Gore (PKCG), na jučerašnjoj sjednici je donio odluku o laureatima za dostignuća u 2017. godini. Razmatrajući veliki broj pristiglih prijava, a na osnovu uslova datih konkursom te ostvarenih rezultata na različitim poljima, Odbor je odlučio da nagrade pripadnu:

  • Tehno max doo iz Podgorice – za uspješno poslovanje
  • Cerovo doo iz Bara – za društvenu odgovornost
  • Mesopromet doo iz Bijelog Polja – za inovativnost
  • Dr Zoran Vukčević, predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore ad – za unapređenje menadžmenta.

Nagrade će 20. aprila u Vili Gorica dobitnicima uručiti Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Riječ je o najvećem privrednom priznanju, koje je ustanovljeno 18. marta 1969. godine pod nazivom Prvomajska nagrada i do 1973. je dodjeljivano samo organizacijama udruženog rada za najbolje ostvarene poslovne rezultate i vrhunski proizvod, a nakon toga i pojedincima za stvaralački rad u privredi i životno djelo. Kako se Komora prilagođavala aktuelnim ekonomskim kretanjima i potrebama članica, tako se mijenjala i njena Nagrada, sve vrijeme predstavljajući valorizaciju poslovnog uspjeha laureata, čiji primjer treba slijediti.

Nagradu je do sada dobilo više od 150 kompanija i 110 pojedinaca, nosilaca razvoja crnogorske privrede. Laureati ističu poseban značaj ovog priznanja, navodeći da ga gotovo pet decenija dodjeljuje respektabilna institucija časne tradicije i jedinstvenosti koja je i u teškim vremenima pomagala ekonomski progres zemlje i davala podsticaj intenzivnom zalaganju za što bolje poslovne rezultate.

Ostvareni prihod, rezultati poslovanja, izvozna orijentacija, zaposlenost, uvođenje novih tehnologija i inovacija, sistem kvaliteta roba i usluga i odnos prema društvenoj zajednici kriterijumi su za Nagradu Komore u kategoriji uspješno poslovanje.

Cilj Nagrade za inovativnost je isticanje kompanija ili pojedinaca koji novim, drugačije osmišljenim pristupom poslovanju, transformišu znanje u dodatnu vrijednost, rast i nove projekte i na taj način doprinose razvoju, kreirajući nova radna mjesta. Vrednovane su inovacije čiji je rezultat stvaranje novih proizvoda, tehnologija i usluga kao i značajno unapređenje postojećih, u skladu sa potrebama tržišta. U fokusu su i inovacije procesa, organizacije, te u marketingu.

“Odnos prema životnoj sredini, zaposlenima, te briga za društvenu zajednicu u kojoj posluje, za kompaniju predstavlja kompleksan izazov kojem nije jednostavno odgovoriti, kako zbog složenih standarda koji se moraju poštovati u tim sferama, tako i materijalnih sredstava koja to iziskuju. Privredna komora prepoznaje i nagrađuje kompanije koje zadovoljavaju ove kriterijume, ističući značaj društveno odgovornog poslovanja kod nas. Unapređenje menadžmenta je u osnovi razvoja privrednog društva, i zavisi prije svega od pojedinca koji kreira tim koji će voditi promjene i poboljšavati sistem, unapređujući na taj način kompaniju koju vodi. Za to su pored znanja potrebni visoka posvećenost i entuzijazam, koji se i vrednuju nagradom u ovoj oblasti”, naveli su iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *