Afera Facebook: Šta možemo da uradimo da povratimo kontrolu nad svojim podacima?

Dodajte komentar

Optužbe da je kompanija Kembridž analitika zloupotrijebila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka ponovo je pokrenula raspravu o tome kako se informacije s društvenih medija koriste i sa kim se dijele. 

Podaci su Fejsbuku poput mamca – time se privlače oglašivači, koji ih zatim koriste kako bi zaradili.

Više se ni ne postavlja pitanje da li je Fejsbuk u stanju da izgradi detaljne i sofisticirane profile na osnovu lajkova, dislajkova, životnog stila i političkih preferenci.

Mnogo važnije pitanje je šta Fejsbuk dijeli s drugima i šta korisnici mogu da urade da povrate kontrolu nad svojim informacijama?

Svi smo vidjeli te kvizove – možete da saznate svoj koeficijent inteligencije, otkrijete koji ste tip ličnosti ili vidite kako biste izgledali da ste poznat glumac. Informacije sa jednog takvog Fejsbuk kviza – Ovo je vaš digitalni život – Kembridž analitika je navodno koristila kako bi pribavila podatke više desetina miliona korisnika.  Mnogi slični kvizovi vas obaveštavaju da se vaši podaci ne koriste.  Igrice i kvizovi su osmišljeni da namame korisnike, a zapravo su samo fasada za masovno prikupljanje podataka, a to omogućavaju pravila korišćenja Fejsbuka.

Grupa za zaštitu privatnosti Fondacija elektronska granica (Electronic Frontier Foundation) tvrdi da način na koji ovi kvizovi prikupljaju podatke “oslikava kako su pravila korišćenja Fejsbuka i aplikacioni programski interfejs (API) postavljeni u trenutku kada je ova platforma počela s radom”.

Fejsbuk je promijenio pravila korišćenja kako bi ograničio količinu podataka koje treća strana može da pribavi, pogotovu njihov pristup podacima o prijateljima korisnika.

Nije još uvjek poznato koje je podatke ova firma pribavila, što je sada predmet istrage Komesara za informacije, tela za zaštitu podataka u Velikoj Britaniji.

Šta mogu korisnici da urade kako bi zaštitili svoje informacije?

  • Ulogujte se na Fejsbuk i posjetite stranicu s podešavanjima (App Settings)
  • Kliknite na “uredi” u odjeljku Aplikacija, veb sajtovi i dodaci (Apps, Websites & Plugins)
  • Onemogućite ovu platformu

To znači da nećete moći da pristupite različitim sajtovima preko Fejsbuka, a ako vam se čini da je ovo korak predaleko, možete da ograničite koje su vaše informacije dostupne aplikacijama, dok ih koristite:

  • Ulogujte se u Podešavanje aplikacija
  • Nemojte da obilježite kategorije kojima ne želite da aplikacija ima pristup (podaci o imenu, danu rođenja, članovima porodice, religiji), kao i postovima na profilu, aktivnostima i interesovanjima

Postoje još neki savjeti za rješavanje ovog problema.

“Nemojte da klikćete ‘lajk’ na stranici nekog proizvoda, a ako želite da igrate igrice i kvizove, nemojte to da radite preko Fejsbuka, već idite direktno na njihov sajt”, izjavio je Pol Bernal, predvač na predmetima informacione tehnologije, intelektualna svojina i medijski zakon na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Istočnoj Angliji.

“Korišćenje aplikacija na Fejsbuku je lako, ali time omogućavate programerima pristup informacijama na vašem profilu”, dodao je.

Šta još možete da uradite da zaštitite podatke na Fejsbuku?

On nije usamljen u ovoj inicijativi – hešteg #DeleteFacebook je jedan od trenutno najpopularnijih na Tviteru.

Ali i sam Bernal priznaje da nije vjerovatno da će mnogi napustiti Fejsbuk, pogotovu ako je ova mreža “sastavni dio njihovog života”.

Da li možete da saznate koje podatke o vama posjeduje ova mreža? 

U skladu sa važećim pravilima o zaštiti podataka, korisnici mogu da podnesu zahtjev kompanijama kako bi saznali koje podatke one posjeduju o njima.

Kada je advokat koji se bavi privatnošću Maks Šrems podnio takav zahtev Fejsbuku 2011, dobio je kompakt disk sa 1.200 skladištenih fajlova.

Saznao je da ova društvena mreža čuva podatke o IP adresama svih uređaja sa kojih je pristupio sajtu, kompletnu arhivu poruka i četova, lokacije na kojima je bio, čak i stvari koje je obrisao, poput poruka, statusa i postova na profilu.

Ali u svijetu u kome Fejsbuk sve češće dijeli informacije s drugim kompanijama, ovakvi zahtjevi postaju sve komplikovaniji.

Doktor Bernal kaže: “Kako da zahtijevate svoje podatke, kad ne znate od koga da ih tražite?” 

To će se najvjerovatniji promijeniti narednog ljeta kada u Evropi počne primjena Opšte uredbe o zaštiti podatka o ličnosti, koja će omogućiti korisnicima da lakše kontrolišu svoje podatke.

Pretnja velikim kaznama kompanijama koje ne ispune ove zahtjeve znači da će one pristati da dijele ovakve informacije, koje moraju biti predstavljene korisnicima u “jasnoj i čitljivoj formi”.

Koliko dugo se čuvaju podaci?

Zakoni o zaštiti podataka u Evropi predlažu da kompanije čuvaju podatke korisnika “koliko god je da je potrebno”, ali interpretacije ove odredbe mogu biti jako fleksibilne.

U slučaju Fejsbuka, ovo znači da dokle god korisnik ne obriše nešto što je objavio, to će zauvjek ostati na internetu.

Da li možete da obrišete podatke?

Korisnici mogu da obrišu svoje naloge, čime u teoriji “uništavaju” svoje postove iz prošlosti, ali Fejsbuk ohrabruje one koji samo žele da se odmore od ove društvene mreže, da samo deaktiviraju svoj profil, u slučaju da požele da se vrate.

Važno je imati u vidu da će ova platforma imati dosta informacija o vama i dalje, koje su preuzete iz postova vaših prijatelja.

Jedna od najvećih promjena koju uvodi Uredba je pravo ljudi da budu zaboravljeni i u skladu s ovim promenama trebalo bi, barem u teoriji, da bude lakše da obrišete vaš profil na društvenoj mreži ili vašu onlajn istoriju.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *