Luka Bar gasi kćerke firme

Dodajte komentar

Akcionari Luke Bar donijeli su odluku da se pokrene proces restrukturiranja tog preduzeća, a da će konačnu odluku o tom procesu donijeti na sjednici krajem juna, kazao je za Dan predsjednik Sindikata lučkih radnika Vladimir Obradović. On je na jučerašnjoj skupštini tražio da menadžment preduzeća objedini sve kćerke firme Luke u jednu, tj. da kćerke firme postanu sektori u okviru barske Luke.

“Tri firme, koje se vode kao DOO, posluju sagubitkom. Tako su barem naveli na skupštini. Lično u to ne vjerujem. Smatram da te tri firme treba pripojiti Luci Bar, jer ovako djeluju kao krnje firme i teško mogu ostvariti profit. Logično je da se vrate pod okrilje Luke Bar”, rekao je Obradović.

Njegov zahtjev će po svemu sudeći ostati odbijen, zato što restrukturiranjem, menadžment barskog preduzeća želi upravo suprotno. Zavisna društva Luke Bar su hotel Sidro, Štivadorski poslovi i Bezbjednosni i lučki poslovi. Luka Bar je njihov stopostotni vlasnik.

U odluci o pokretanju procesa restrukturiranja, koju su akcionari usvojili navodi se da je Luka Bar poslednji put restrukturirana 2008. godine uz osnivanje Kontejnerskih terminala, te da je proteklo vrijeme pokazalo da je postojeći pravilnik o sistematizaciji prevaziđen jer, kako piše, nije pratio evidentan rast i razvoj sistema i povećanje obima posla, čime se remeti model funkcionisanja preduzeća kao cjeline.

“Štivadorski poslovi su ostali sa malim brojem zaposlenih, pa treba preispitati njihovu postojeću formu organizovanja, uključujući i opstanak. Bezbjednosni i lučki poslovi više formalno nego suštinski posluju kao nezavisno preduzeće, jer ostvaruje nizak nivo eksternih prihoda, pa se svrha njegovog rada, u sadašnjoj formi, dovodi u pitanje. Međusobni odnosi Luke Bar i hotela Sidro nisu na odgovarajućem nivou i opterećeni su značajnim i neregulisanim izdacima za funkcionisanje hotela, tako da hotel posluje sa gubicima, što umanjuje ukupan pozitivan rezultat društva na konsolidovanom nivou. Posmatrano u cjelini, ranije su nedovoljno efektuirani raspoloživi kapaciteti Luke Bar, naročito vanlučke djelatnosti, što negativno utiče na ukupnu produktivnost, pa su po tom osnovu multiplikativni efekti za grad i državu manji. Takođe, nije razdvojena osnovna djelatnost Luke Bar, koja treba da ima prioritet u odnosu na sporednu djelatnost, čemu treba posvetiti posebnu pažnju kroz koncesiju i razvojne komponente Luke Bar”, piše u odluci koju je potpisao predsjednik borda direktora Anđelko Lojpur.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *