Viktor Feješ: Budućnost finansijske tehnologije na tržištu

Dodajte komentar

Finteh kompanije nisu novost na finansijskim tržištima svijeta, iako su široj javnosti prilično nepoznate.

Šta su zapravo finteh kompanije, kakav je njihov uticaj u svijetu, objašnjava član Izvršnog odbora OTP banke Viktor Feješ.

“U današnje vrijeme nijedna konferencija niti seminar, koji se odnose na bankarski sektor, ne mogu da prođu bez pominjanja riječi digitalizacija”, kaže Feješ i dodaje da bankarska klijentela može očekivati talas digitalizacije, tj. njenu manifestaciju u bankarskom sektoru.

On ističe da su nove tehnologije jedna od glavnih uticaja na promjene u bankarskom sektoru.

Svakim danom je sve više kompanija sa novim rješenjima koja se mogu ticati bankarskog poslovanja”, kaže Feješ i dodaje da je reč o tzv. finteh (skr. finansijske tehnologije) kompanijama.

“Uglavnom je riječ o startap kompanijama koje pokreću mladi i ambiciozni programeri sa novim viđenjem budućeg poslovanja, čiji je fokus usmjeren na krajnjeg korisnika kako bi posmatranjem njihovih navika i potreba došli do tehnološki najboljih rješenja”, objašnjava Feješ.

On ističe da nivo investicija u finteh kompanije eksponencijalno raste, što je jasan pokazatelj da sve više ljudi shvata važnost tih kompanija, te želi da bude učesnik u njihovom razvoju.

“Moje je mišljenje da bankarski sektor neće nestati zbog rastućih finteh kompanija, ali će se stvoriti adekvatni preduslovi za njihovu saradnju”, kaže Feješ.

On dodaje da su banke vrlo dobro regulisale svoj način poslovanja, te da su primijenile sve zakonske obaveze koje zakonodavac nameće za funkcionisanje jedne banke.

“U posljednje vrijeme je donijeto puno zakonskih akata koji značajno utiču na stepen povrata uloženog kapitala, što otežava ulazak finteh kompanija u bankarski sektor”, ističe Feješ.

“Sa druge strane finteh kompanije veoma se brzo i lako mogu prilagoditi novim okolnostima jer se tehnologija u IT sektoru brzo mijenja, a banke će biti u podređenom položaju ukoliko riješe da same razvijaju IT rješenja”, smatra Feješ.

On ističe da ta činjenica, uz okolnost da banke vode računa o zakonskoj regulativi u tom sektoru, nameće logičan zaključak o budućem partnerstvu.

“One banke i finteh kompanije koje to shvate i udruže se radi izrade novih načina usluživanja klijenata, biće pobjednici na novom finansijskom tržištu”, kaže Feješ.

On dodaje da u svijetu oko 42 odsto banaka ostvaruje određeni vid partnerstva sa finteh kompanijom ili o tome razmišlja.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *