Haruhiko Kurodi drugi mandat na mjesto guvernera Banke Japana

Dodajte komentar

Japanski parlament odobrio je drugi mandat Haruhika Kurode na mjesto guvernera Centralne banke, u kojem će se boriti sa deflacijom i za unapređenje treće najveće svjetske ekonomije.

Kuroda je vodio ključnu ulogu u monetarnom razvoju, pohvaljenje ekonomske politike “Abenomika”, tokom mandata premijera Shinzo Abe.

Sa svoje 73 godine, bivši predsjednik Azijske razvojne banke (Asian Development Bank-ADB) na putu je da postane guverner Banke Japana (BoJ) sa najdužim periodom obavljanja dužnosti, ako završi i ovaj, drugi petogodišnji mandat.

Kuroda je u martu 2013. godine preuzeo mandat sa zadatkom implementacije onoga što se nazvalo monetarnom “bazuku”, kako bi oživio umiruću japansku ekonomiju.

On je nadgledao politiku ultra agresivnog monetarnog olakšanja, usvojivši u januaru 2016. godine prve negativne kamatne stope BoJ-a, efikasno nagovorivši zajmodavce da odlože svoje gotovine u Centralnu banku.

Međutim, Kuroda nije uspio u svojoj misiji da postigne cilj inflacije od dva procenta – najnovija je bila 0,9 odsto u januaru. Kritičari ga takođe optužuju da je njegovo monetarno olakšanje oslabilo vrijednost jena, što je učinilo oporavak previše okrenut ka izvozu.

Ali on ipak može ukazati na veći uspjeha zahvaljujući nedavnim dešavanjima i pokazateljima ekonomije, jer Japan trenutno uživa u svom najdužem neprekidnom kvartalnom rastu, najvećem još od kasnih osamdesetih godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *