Inicijativa legende crnogorskog šaha Božidara Ivanovića: Tramp da rehabilituje Fišera

Dodajte komentar

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u knjižari “Obodsko Slovo” u atrijumu The Capital plaza, crnogorski šahovski velemajstor Boždar Bonja Ivanović, predstavio je svoje pismo Molbu predsjedniku SAD-a, Donaldu Trampu, za posthumnu rehabilitaciju Roberta Bobija Fišera.

Ivanović je, ovom prilikom, podsjetio javnost na životni put proslavljenog američkog velemajstora.

Robert James “Bobby” Fišer (9. mart 1943 – 17. januar 2008) jedan je od najvećih šahistau istoriji ove igre. Osvojio je titulu svjetskog prvaka 1972. godine u meču sa Borisom Spaskim. Nakon toga prestao je da igra jer nije htio da učestvuje u takmičenjima koje organizuje svjetska šahovska federacija FIDE, zbog novouvedenih pravila. Godine 1992. odigrao je meč sa Spaskim u Beogradu i na Svetom Stefanu, čime je prekršio američke zakone jer su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama. Nakon završetka meča nije se više mogao vratiti u SAD, a bilo je jasno da će američka vlada tražiti izručenje i od zemalja u kojima boravi. Skrivao se u zemljama koje su mu davale privremeno skrovište, a 2004-e živio je u Japanu. SAD su zahtijevale izručenje, pa mu je u napetoj atmosferi, prije nego što je japanska vlada donijela odluku o tome, vlada Islanda početkom 2005. dodijelila državljanstvo i poslala po njega poseban avion. Usamljen i okružem najvjernijim intimnim poštovaocima preminuo je i sahranjen na Islandu 2008. daleko od svjetske pažnje iako važi za čovjeka koji je šahu obezbijedio najveću popularnost svojim kontroverznim ponašanjem i veličanstvenim šahovskim stilom.

Na kraju pisma Molbe predsjedniku SAD, velemajstor Božidar Ivanović kaže»Poslije svega što se dogodilo, ja, kao građanin Crne Gore i šahovski velemajstor, iz zemlje u kojoj je Robert James Bobby Fischer zadesila ta sudbina, kao prijatelj i poštovalac američkog velemajstora, molim veliku i prijateljsku Ameriku i Vas lično, da ga posthumno oslobodite tih optužbi, kako bi duša najvećeg genija u istoriji šaha mogla da dobije svoj mir u grobu na Islandu». 

Ovom prilikom velemajstor Ivanović je u slavu i čast Bobija Fišera poklonio medijima primjerke knjige Igrati svoj život, i objavio prodaju dijela tiraža ove knjige po proizvodnoj cijeni. Takođe, velemajstor Božidar Ivanović najavio je i svoju novu knjigu o Bobiju Fišeru koju priprema za štampu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *