Sarkozi priveden, uzeo milione od Gadafija?

Dodajte komentar

Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi priveden je na ispitivanje jer je navodno za kampanju 2007. godine uzeo 50 miliona eura od režima Muamera el Gadafija. Istog onog Gadafija kojeg je Sarkozi posle rušio sa vlasti.

Nikola Sarkozi je priveden u policiju na ispitivanje oko navodnog ilegalnog finansiranja predizborne kampanje. Bivši predsjednik koji je vodio Francusku od 2007. do 2012. je, prema informacijama lista Le Monnd, priveden u sklopu istrage koja traje već pet godina. Ovo je prvi put da Sarkozi lično mora da odgovara na pitanja istražitelja.

Sumnja se da je kampanju nakon koje je postao predsjednik finansirao novcem iz Libije koju je tada vodio Muamer el Gadafi. Sarkozi je bio jedan od najglasnijih zagovarača intervencije zapadnih sila u Libiji 2011. godine čime je omogućeno svrgavanje Gadafijevog režima. Gadafi je ubijen u oktobru te godine.

Francuski mediji su ranije javljali da je Sarkozi od Gadafija dobio 50 miliona eura. Novac je navodno uplaćivan preko poreskih oaza poput Paname i sa računa u švajcarskoj banci. Švajcarski list Tagesancajger je ranije izveštavao o jednoj vili u južnoj Francuskoj koju je libijski državni fond kupio za neobično mnogo novca koji je završio u Sarkozijevoj kampanji.

Suma od 50 miliona pominje se u jednom dokumentu koji je 2012, dok je Sarkozi pokušavao da osvoji drugi mandat, objavio magazin Mediapart. Papir nosi potpis bivšeg šefa libijske tajne službe za inostranstvo Muse Kuse. Time je, još 2006, dogovoreno da se podrži Sarkozijeva kampanja.

Tada je iz Sarkozijevog tabora poručeno da su optužbe „smiješne” jer je navodno nemoguće iskoristiti 50 miliona eura za kampanju s obzirom da je u Francuskoj najveća dozvoljena suma u jednoj kampanji 22 miliona eura. Autentičnost dokumenta je tada demantovana i sa libijske strane. (dw.com)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *