Facebook zloupotrijebio privatne podatke korisnika i uticao na pad na Vol Stritu

Dodajte komentar

Vol strit je ponedjeljak završio minusom, pod uticajem pada cijena dionica “Fejsbuka” zbog otkrivanja manipulacije ličnim podacima na toj društvenoj mreži, što je na Njujorškoj berzi pogodilo cio sektor tehnologije, javila je novinska agencija AFP.

Po završnim rezultatima, vodeći indeks, “Dau Džons indastrial averidž”, izgubio je 1,35 odsto, ili 335,60 poena, spustivši se na 24.610,91 poen.

“Nasdak”, indeks mahom tehnoloških firmi, pao je za 1,84 odsto, ili 137,74 poena, na 7.344,24 poena.

Širi indeks “S i P 500” pao je za 1,42 odsto, ili 39,09 poena, na 2.712,92 poena.

Dionica “Fejsbuka” je u ponedjeljak izgubila na vrijednosti 6,77 odsto i sišla na 172,56 dolara, te je od početka februara ukupno izgubila više od 10 odsto. Otkrilo se da je lične podatke miliona korisnika koristila jedna kompanija povezana s predsjedničkom kampanjom Donalda Trampa, što bi, kažu stručnjaci, moglo ugroziti ekonomski model Fejsbuka.

“Posljedica (ovih otkrića) je otvaranje debate o prikupljanju i korišćenju podataka uopšte”, rekao je Šon Krus iz “TD Ameritrejd”, prenosi AFP.

“Danas je Facebook usred oluje, ali nema sumnje da će ova debata uticati na druge gigante tehnologije koji koriste privatne podatke, posebno ako imamo u vidu promjene u propisima” , rekao je on.

Tehnološki sektor u cjelini je pogođen, te je dionica matične kompanije Gugla “Alfabet” pala za 3,03 odsto, a “Amazona” za 1,70 procenata.

Tehnološke akcije grupisane u okviru “S i P 500” izgubile su 2,11 odsto, što je daleko najveći pad među 11 sektora koji čine taj sveobuhvatni indeks. (Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *