Dani komunikacija: AdBlock na advertising festivalu

Dodajte komentar
20.03.2018., Zagreb - Predstavljanje programa Dana komunikacija koji se odrzava u Rovinju od 12.-15.travnja. Na predstavljanju su sudjelovali Davor Bruketa, Dunja Ivana Ballon, Jani Jilek. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Organizatori festivala Dani komunikacija do sada su predstavili zvučna imena, ali čini se da su pokoji AS do zadnjeg časa čuvali u rukavu – na predstavljanju cjelokupnog programa najavljen je dolazak AdBlocka.

Brojna imena predavača na Danima komunikacija već su odavno najavljena, a danas je predstavljen cjelokupni program festivala. Organizatori su otkrili još jednog intrigantnog predavača, a na advertising festival dolazi ni manje ni više nego AdBlock.U ime AdBlock-a čija je primarna namjena blokirati oglase govorit će Laura Sophie Dornheim, voditeljica odjela za komunikacije softverske kompanije eyeo čiji su proizvodi AdBlock Plus, AdBlock Browser i Flattr.

Povodom predstavljanja programa predsjednik Uprave HURA-e Davor Bruketa naglasio je: „Festival Dani komunikacija mjesto je gdje sepredstavljaju aktualne svjetske prakse iz komunikacijske industrije. Svakako, dovodimo predavače koji govore o najboljim globalnim praksama, ali ujedno posjetiocima omogućavamo diskutovati s pojedincima čiji način rada dovodimo u pitanje, ali ne možemo zanemariti činjenicu koliko taj rad utiče na smjer razvoja industrije i njezinu percepciju u očima šire javnosti.“

Direktorica Dana komunikacija i direktorica programa festivala, Dunja Ivana Ballonnadovezala se: „Ove godine dovodimo velika imena i pomjeramo granice. Na Danima komunikacija govorit će voditelj kampanje za američkog predsjednikaglobalni kreativni direktor jedne od vodećih društvenih mreža – Twittera te predstavnica kompanije koja se bavi blokiranjem oglasa, a ujedno promoviše i tzv. Acceptable Ads inicijativu. Učesnike festivala očekuju sadržaji interaktivnog karaktera, a uvodimo i novi format debate, na kojima ćemo nastaviti postavljati pitanja i otvarati diskusiju. O kvalitetu ukupnog programa i pohvalama dosadašnjih učesnika govori i činjenica da smo s brojem prijavljenih već odavno premašili ukupan broj prošlogodišnjih učesnika.“

Uz predstavnicu AdBlock-a, najavljen je dolazak Kodija Fostera, potpredsjednika za strategiju upravljanja podacima u šestom najvećem medijskom konglomeratu na svijetu – Viacomu. Viacom zapošljava gotovo deset hiljada ljudi, a posjeduje produkcijsku kuću Paramount Pictures (Titanic, Iron Man i Forrest Gump i dr.) te popularne kanale poput MTV-a i Comedy Central-a. Kodi se bavi sintetiziranjem Viacomovih podataka te njihovim pretakanjem u sadržaj i integrisano marketinško komuniciranje, o čemu će govoriti na Danima komunikacija.

Dani komunikacija održat će se od 12. do 15. aprila u Rovinju. U tri dana trajanja, program će se paralelno održavati u tri dvorane. Uz 16 vrhunskih predavača koji će nastupati u glavnoj dvorani, učesnici će moći čuti i druge sadržaje, među njima prezentacije finaliste Effie takmičenja koji slavi efikasnost kampanja, kao i finaliste takmičenja za mlade nade Young Lions Croatia.  Dobre prakse i diskusije u kojima mogu učestvovati svi posjetioci festivala poput PPP-a, Piva poslije programa, nastavljaju se i ove godine, ali su pojačane novim formatom – debatom.

Predavači koji su najavljivani posljednjih mjeseci, a koje ćemo slušati u glavnoj dvorani su:

 • Jayanta Jenkins, globalni kreativni direktor Twittera,
 • Brad Parscale, direktor kampanje Donalda J. Trumpa,
 • Susan Credle, jedna od najmoćnijih žena marketinške industrije,
 • Mr. Bingo vrhunski ilustrator, arhitekt kontroverznih projekata,
 • Graham Fink jedan od najnagrađivanijih kreativnih direktora na svijetu i multimedijski umjetnik koji „crta pogledom“,
 • stručnjaci koji tehnologiju koriste u službi brand komunikacije: Steve Lok, Oliver Kibblewhite Christoffer Malmer,
 • nagrađivani stručnjaci za odnose s javnošću Gabriela Lungu Hermes Holm,
 • Laura Sophie Dornheim i iz AdBlocka,
 • Kodi Foster iz Viacoma,
 • Alemsah Ozturk Chief Happiness Officer agencije 4129Grey,
 • James Kirkham, komentator na temu digitalnih medija i šest godina za redom predavač na festivalu Cannes Lions i drugi.

Uz selekciju vrhunskih predavanja, na Danima komunikacija biće proglašeni najbolji oglašivači i najbolje agencije u Hrvatskoj u sklopu nacionalnih strukovnih takmičenja –Effie za efikasnostIdejaX za kreativnostMixx za digital i Young Lions Croatia za mlade talente u industriji.

Za više informacija o Danima komunikacija posjetite službene stranice festivalawww.danikomunikacija.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *