Wall Street: S&P 500 skliznuo četvrti dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo četvrti dan zaredom jer su politički problemi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zasjenili dobre pokazatelje iz američke ekonomije.

Dow Jones ojačao je 115 bodova ili 0,47 posto, na 24.873 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 2.747 bodova, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 7.481 bod.

Na početku jučerašnjeg trgovanja svi su indeksi bili u pozitivnom jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američke ekonomije.

Objavljeno je kako je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle nedjelje pao, što ukazuje na jačanje američkog tržišta rada.

A da najveća svjetska ekonoija i dalje stabilno raste pokazali su izvještaji o industrijskoj proizvodnji ogranaka američke cemtralne banke u New Yorku i Philadelphiji.

Pozitivno je na tržište uticala i izjava Petera Navarroa, glavnog savjetnika Bijele kuće za međunarodnu trgovinu, koji je u intervjuu televizijskoj stanici CNBC kazao da Trumpov čvrsti stav u vezi globalne trgovine, uključujući carine na uvoz metala, ne mora nužno izazvati protivmjere.

Tržište je danima bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od protivmjera i trgovinskih ratova, nakon što je Trump nedavno uveo carine na čelik i aluminijum te najavio nove carine na uvoz nekih kineskih proizvoda u SAD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *