9 korisnih savjeta za lakše korištenje Googlea

Dodajte komentar

Google je postao neizostavan dio svakodnevnog života i rada. Kad god nešto ne znamo – od informacije o radnom vremenu zubara, do uputstava kako doći do njega pa čak i kako mu na nekom stranom jeziku objasniti šta vam treba – Google je tu.

Većina ljudi Google koristi bez previše razmišljanja. Jednostavno otvore svoj pretraživač i upišu ono što ih zanima, a Google je taj koji definiše njihov zahtjev.

No, znate li da uz samo malo više truda možete dobiti mnogo bolje, tačnije i konkretnije rezultate?

Koristite navodnike za veću preciznost.

Tražite li informacije o nekoj osobi ili proizvodu, dobitćete preciznije rezultate stavite li ime u navodnike. Npr. “Petar Petrović” umjesto samo Petar Petrović. Naime, kad koristite navodnike, Google traži cijelu kombinaciju u svojim rezultatima, a ako koristite bez navodnika onda traži gdje se sve pojavljuju sve tri riječi.

Upišite minus za eliminaciju nekih rezultata.

Često želite da nađete specifičnu informaciju, ali u gomili rezultata koje Google izbaci to može biti problematično. Upišete li traženi pojam i potom znak minusa te pojam koji ne želite imati uključen u pretraživanje, bit će vam lakše pronaći ono što tražite. Npr. jaguar brzina -automobil, eliminisaće će sve rezultate u kojima se pojavljuje informacija o brzini automobila marke Jaguar, a ostaviti one u kojima se spominje brzina životinje jaguar.

Stavite zvjezdicu umjesto nepoznate riječi.

Ne možete se sjetiti kako se neko zove, ali znate prezime. Izvrsno, samo upišite zvjezdicu i prezime i Google će vam ponuditi niz mogućih rješenja. Npr. “* Stones” rezultirat će (u velikom broju) informacijama o Rolling Stonesima

Koristite znak @ za pretraživanje društvenih mreža i e-mail adresa.

Tražite li nečiji profil na društvenoj mreži ili neku informaciju o profilu na društvenoj mreži, u pretrazi koristite znak “@” i pojam koji želite pronaći. Npr. Upišete li “@bankar.me” dobićete popis svih profila na društvenim mrežama svog omiljenog portala.

Želite li kombinovati pretrage, koristite naredbu OR.

Niste sasvim sigurni šta tačno tražite? Kombinujte nekoliko pojmova i povežite ih naredbom OR kako biste dobili rezultate za sve te pojmove. Npr. Budva OR Kotor dati će rezultate i za Budvu i za Kotor.

Kupujete li nešto i želite više informacija o proizvodima u određenom cjenovnom razredu, uz ime proizvoda upišite “euro” (ili koju drugu valutu) i cijenu.

Npr. laptop eura 200 i dobićete informacije o laptopima koji je prodaju po cijeni do 200 eura.

Ako ste spremni daizdvojite neku svotu i tražite nešto u određenom cjenovnom razredu, upišite dvije tačke (..) između najniže cijene i najviše.

Npr. putovanje 200, 300 eura pokazaće vam rezultate za turistička putovanja u tom cjenovnom rasponu.

Tražite li nešto na tačno određenoj web stranici, iskoristite Google i upišite “site:”.

Npr. site:banke.bankar.me Google i dobit ćete sve tekstove vezane za Google na našem omiljenom portalu.

Želite li pak saznati koje su stranice, kompanije ili pojmovi povezani, poslužite se naredbom “related:”.

Upišete li npr. related: banke.bankar.me dobićete informaciju o svim povezanim stranicama.

Naravno, sve se ove naredbe mogu dodatno kombinovati kako biste uz najmanje gubljenja vremena dobili najbolje rezultate za svoju pretragu. Isprobajte!

(Manager.ba, Bankar.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *