Tri ilustracije koje pokazuju zašto je Tramp krenuo u rat s EU

Dodajte komentar

Trgovinski rat koji je Donald Tramp najavio ostatku svijeta, naročito Evropi globalnu bi ekonomiju mogao koštati 470 milijardi dolara, objavio je Bloomberg Economics. Američka najava o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma mogao bi biti samo početak puta koja vodi u katastrofu, jer Tramp najavljuje još neke mjere, ali i ostale svjetske ekonomije prijete da će Trampu odgovoriti istom mjerom.

Cecilia Malmstrom, šefica za trgovinu Evropske unije otvoreno je pozvala evropske lidere u ponedjeljak da se “suprotstave nasilnicima”, referirajući se naravno na Trampa.

SAD i Evropska unija najvažniji su trgovinski partneri na svijetu. Prema podacima Eurostata, SAD kupuje daleko najveći dio evropskih dobara i usluga. EU izvozi više od 360 milijardi eura dobara i usluga u SAD (slika 1). To je više nego u iduća dva najveća trgovinska partnera zajedno. U Kinu i Švajcarsku odlazi nešto više od 312 milijardi eura roba i usluga iz Evropske unije.

Jedan od najvećih argumenata Donalda Trampa za uvođenje velikih nameta na čelik i aluminijum je trgovinski deficit SAD-a, ali kako slika 2 pokazuje, američke kompanije imaju veći izvoz sirovina u Uniju nego u obrnutom smjeru. Upravo zbog toga ta mjera znači jako malo Uniji, ali najavljeni odgovor uvođenja recipročnih mjera mogao bi naštetiti američkim kompanijama.

Tako dolazimo do najvažnijih podataka, a to je trgovinski bilans gdje Unija ostvaruje relativno veliki suficit u trgovini s SAD-om. I baš to je ono što Trampa daleko najviše smeta. “Kad zemlja (SAD) gubi mnoštvo milijardi dolara pri trgovanju s praktično svakom zemljom s kojom posluje, trgovinski ratovi su i dobri i laki za u njima pobijediti. Primjer, mi smo u minusu od 100 milijardi dolara s određenom zemljom, a ona se s nama sprda, nećemo s njom trgovati i bićemo na velikom dobitku. To je tako lako!”, napisao je Tramp. “Zemlja” za koju je tada navodio taj, “virtualni”, deficit od 100 milijardi jednostavno je pogoditi da je EU.

Kasnije je bivao sve otvoreniji, direktno je počeo da proziva EU, prijeti da će na protivmjere udariti priv-protivmjerama… Tramp je poznat kao čovjek koji u bilo kakvim sukobima “ne uzima zarobljenike”, ako to ikako može. On će se povući, pokazala je praksa, tek ako se totalno sukobi s činjenicom da će pretrpjeti potpuni poraz u sukobu, no do toga očito još nije došlo.

On je, još jednim postom na Twitteru, “ponudio” EU-u sljedeći izlaz iz krize: Ako EU, koji SAD u trgovini tretira jako loše, a sad se žali na carine na čelik i aluminijum, sada ukloni svoje “jezive prepreke i tarife na američke proizvode”, onda će i Tramp ukinuti svoje carine. “Veliki deficit. Ako ne, mi oporezujemo automobile itd. POŠTENO!”, napisao je. Na što je Tramp tačno mislio time i čime bi bio zadovoljan da mu EU iziđe u susret?

(Express.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *