Rekonstrukcija Mamule po svjetskim standardima, poručuje investitor

Dodajte komentar

Obnova tvrđave Mamula i ostrva Lastavica biće izvedena u skladu sa svjetskim standardima konzervacije i restauracije kako bi se obezbijedilo maksimalno očuvanje njene autentične, arhitekture i integriteta.

U tom smislu, investitor – OHM Mamula, angažovao je kao konsultanta renomirani Studio za konzervaciju, projektovanje i konsalting „Projektor“ iz Tivta, na čelu sa arhitektomkonzervatorom Katarinom Nikolić. Ovaj studio je autor Projekta zatečenog stanja (2015.g.), kao i Programa konzervatorsko-restauratorskih radova (2017.g.)kojim su definisanesve planirane intervencije na ostrvu i utvrđenju. Izradi ovih projekata prethodilo je opsežno istraživanje kako samog utvrđenog kompleksa, tako i dostupne istorijske i arhivske građe u istorijskim arhivama u Crnoj Gori i Hrvatskoj, sa posebnom pažnjom posvećenoj građi Ratnog arhiva u Beču.

Do sada, u okviru istraživačkih i pripremnih radova, na ostrvu izvedena tačkasta površinska iskopavanja na zemljanom platou tvrđave kako bi se utvrdio sastav tla i materijala ispod površinskog sloja. Ovi zahvati su neophodni i radi identifikacijeoriginalne mreže podzemnih kanala za prikupljanje kišnice kojom su punjene dvije postojeće bistjerne. Namjera kompanije je da obnovi ovaj sistem podzemnih kanala kao veoma vrijedan element izvornog utvrđenja, i nastavi da ga koristi na isti način. Objebistijerne su očišćene i planirana je njihova reaktivacija, odnosno osposobljavanje za ponovni prihvat i skladištenje vode.

Jedna od glavnih odrednica ovog projekta jeste EKOLOŠKI. Naša namjera je da se kroz revitalizaciju postojećih infrastrukturnih sistema i korišćenje prirodnih materijala stvara minimalno zagađenje ostrva, mora i morskog dna. Projekat buduće infrastrukture koristiće sve prirodne pogodnosti lokacije, ali će se s posebnom pažnjom čuvati priroda, tvrđava i pejzaž.

U uređenju terena fokus je na isticanju prirodnih elemenata ostrva i autohtone vegetacije.

Kompanija OHM Mamula Montenegro uradila je i taksaciju biljnog fonda sa procjenom stanja vrijednih vrsta na ostrvu Lastavica kako bi sve biljne vrste na lokaciji bile evidentirane, analizirane i adekvatno zaštićene. Ovaj posao je povjeren pejzažnim arhitektama iz firme Primavera iz Herceg Novog. Kroz ovu studiju, stručnjaci pejzažne struke su sproveli prepoznavanje i identifikaciju biljnih vrsta, kao što su: mjerenje prsnog prečnika, visine stabala, širine krošnji, ocjenu estetskog izgleda, fiziološkog stanja, starosti, procijenjenog trajanja, i slično. Registrovane su sve biljne vrste, a stručnjaci iz Primavere su dali preporuku koje primjerke treba zadržati, koje dodati, a koje ukloniti.

Raduje nas što stručna javnost dijeli naše mišljenje da se radi o remek djelu koje treba zaštititi od svake moguće nestručnosti i improvizacije, jer je to princip koji čvrsto zastupamo i kojim se rukovodimo u ovom projektu. Kao i do sada, u potpunosti smo otvoreni za komunikaciju i sva potrebna pojašnjenja.

Na osnovu dozvole za pripremne radove većeg obima izdate od strane MORT-a, OHM Mamula Montenegro je u septembru prošle godine počela pripremne radove na čišćenju i pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrdjenja Mamula na ostrvu Lastavica.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje Studio Projektor iz Tivta, MCM Design iz Portugala, Enformu iz Kotora i druge, kaže se u saopštenju.

Izvor: BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *