EU: Kazne za banke i poreske savjetnike ako ne prijave “štetne poreske aranžmane”

Dodajte komentar
Ilustracija

Ministri finansija EU dogovorili su se o novim mjerama kako bi natjerali računovođe i banke da prijavljuju štetne poreske šeme kojima se služe kompanije.

Kompanije se služe ovim šemama da bi prebacile profite u zemlje s niskim porezima.

Ministri su, takođe, odlučili da na crnu listu poreskih rajeva dodaju Bahame, Američka Djevičanska ostrva, kao i ostrva Sveti Kits i Nevis, dok su s liste uklonili Bahrein, Maršalska ostrva i ostrvo Sveta Lucija, izvještava agencija Rojters.

Prema novim propisima, koje je Evropska komisija predložila u junu, poreski savjetnici, uključujući “Veliku četvorku” računovodstvenih firmi (Dilojt, PwC, EY, KPMG), banke i advokati biće u obavezi da informišu vlasti o “potencijalno štetnim poreskim aranžmanima” koje planiraju njihovi klijenti.

“To je novi napredak u oblasti poreskog zakonodavstva u Evropskoj uniji”, rekao je evropski komesar za porez Pjer Moskovisi ministrima na kraju javne debate na okruglom stolu, na kom su se sve države složile sa reformom.

U sklopu reforme, 28 zemalja članica EU će razmjenjivati informacije o štetnim poreskim planovima, u nastojanju da se obeshrabre najagresivnije šeme za izbjegavanje poreza.

Kada novi propisi dobiju definitivno odobrenje Evropskog parlamenta, poreski savjetnici u EU će rizikovati novčane kazne ako ne prijavljuju potencijalno štetne prekogranične poreske planove. Kazne bi trebalo da budu “djelotvorne, proporcionalne i preventivne”, kako bi odvratile kompanije od takvih planova, a države članice EU će zadržati diskreciono pravo u određivanju sankcija ili novčanih kazni na nacionalnom nivou.

Članice EU su se složile sa kompromisnim tekstom bugarskog predsjedništva EU, koje je malo ublažilo prvobitni predlog Evropske komisije. Prekogranični poreski aranžmani sa stranim jurisdikcijama koje imaju nultu ili “gotovo nultu” stopu korporativnog poreza moraće da se prijavljuju, uprkos prvobitnom protivljenju nekih vlada.

Kanalska ostrva, Bahami, Bahrein i Kajmanska ostrva su među jurisdikcijama koje nemaju porez na dobit pravnih lica.

Međutim, ministri EU su odustali od zahtjeva da se prijavljuju poreske šeme s jurisdikcijama koje imaju korporativni porez “niži za 35 procenata od prosječne zakonom propisane stope poreza na dobit pravnih lica u Uniji”, što bi podrazumijevalo obavezu da se prijavljuju i aranžmani sa zemljama čije su poreske stope oko 7 odsto.

Pojedine države su se usprotivile tome tvrdeći da će to “izazvat administrativni teret nesrazmjeran ciljevima” novih pravila, dodaje Rojters, pozivajući se na radni dokument koji su pripremili bugarski zvaničnici koji sada predsjedavaju EU.

Luksemburg, Malta i druge manje članice Unije najviše su se opirale uvođenju strožih propisa za sprečavanje izbjegavanja poreza, strahujući da bi oni mogli da naštete konkurentnosti. Ipak, njihovi ministri finansija su dali “zeleno svijetlo” kompromisnom bugarskom predlogu.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *