Deutsche banka isplaćuje bonuse za 2017. godinu, nastavlja sa otpuštanjima

Dodajte komentar

Ukupni planirani bonus Deutsche banke za 2017. godinu, navodno je bio veći od 2 milijarde eura, navodi se u izvještaju Rojters-a. Taj iznos je znatno veći od 546 miliona eura koji su isplaćeni 2016. godine, ali nešto manje od 2,4 milijarde eura koje su istim povodom isplaćene godinu dana ranije.

Kako bi opravdao ovaj plan isplate bonusa, John Cryan, glavni izvršni direktor banke, rekao je da je ovo “jednokratna investicija koju kompanija preduzima kako bi zadržala svoje zaposlene”. Međutim, nakon što su oštro kritikovani za isplaćivanje tolikih iznosa novca, Odbor direktora banke odlučio je žrtvovati godišnju naknadu, tj. odustati od bonusa za 2017. godinu.

Karl von Rohr, član uprave banke, izjavio je agenciji Deutsche Presse-Agentur (DPA) kako ova žrtva “nije zbog toga što smatramo da smo loše radili svoj posao, već smo smatrali najboljom opcijom da odbor preuzme odgovornost.”

Deutsche banka je u januaru kritikovana zato što planira isplatiti više od milijardu eura bonusa, uprkos činjenici da je jednokratni uticaj američke poreske reforme doveo banku do toga da treću godinu zaredom završava sa gubitkom.

Dok banka pokušava da se vrati i rekonstruiše kroz različite napore, ove ogromne isplate uplašile su i njemačku javnost koja vjeruje da se bogatstvo sve više koncentrše u rukama super bogatih.

Deutsche banka će do 2022. godine otpustiti 6.000 radnih mjesta u maloprodajnoj mreži

Njemački bankarski div, Deutsche banka, usmjerena je na plan otpuštanja skoro 6000 radnika u novoosnovanoj jedinici, do kraja 2022. godine. To je vjerovatno dio planirane integracije maloprodajne mreže – Postbank, izvijestio je Bloomberg.

Prema navedenom izvoru, pregovori sa predstavnicima radnika banke odlučivaće o konačnom broju otpuštanja. Nadalje, plan za gašenjem više od 1000 radnih pozicija godišnje zadržaće se i dalje, kroz program dobrovoljnog prijavljivanja i normalnog smanjenja broja zaposlenih kroz penzionisanje.

Ranije u oktobru 2017. godine, Deutsche banka i Postbank najavile su spajanje svojih poslovanja sa privatnim i komercijalnim klijentima, kojim će se stvoriti jedinstvena cjelina za više od 20 miliona klijenata i 325 milijardi eura vrijednosti portfolija. Do kraja drugog tromjesečja 2018. godine, nakon završetka pripajanja, formiraće se jedan pravni entitet, ali će se zadržati dva različita brenda.

Naime, planirana otpuštanja u maloprodajnoj mreži prate cilj koji je postavio glavni izvršni direktor Deutsche banke, John Cryan, krajem 2015. godine – koji podrazumijeva otpuštanje 9.000 zaposlenih u banci do kraja  2020. godine.

U novembru prošle godine, Cryan je najavio svoje planove za ukidanje više hiljada radnih mjesta, uvodeći nove tehnologije u poslovanje banke. Izvršni direktor predviđa i mogućnost zatvaranja određenog broja poslovnica, jer smatra da preferencije kupaca prelaze u digitalno bankarstvo, te da se isti vrlo rijetko fizički pojavljuju u poslovnicama.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *